Китай: Основната политика на САЩ е тормоз, хегемонистично поведение

Китай посочи хаотичното изтегляне на Америка от Афганистан като пример за «егоистичната» външна политика на Вашингтон, отвръщайки на обвиненията на вицепрезидента Камала Харис срещу Пекин за сплашване в азиатски води, информира «Франс прес», съобщи News.bg.

Китай: Основната политика на САЩ е тормоз, хегемонистично поведение

По време на посещение в Сингапур Харис взе Пекин под прицел за предяваване на териториални претенции към «огромна част от Южнокитайско море», докато се опитва да увери регионалните съюзници в ангажимента на Америка към Азия и обвързващите международни правила.

Говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин отвърна рязко, обвинявайки САЩ, че се крият зад реторика на основан на правила глобален ред за защита на собствения си «тормоз, хегемонично поведение«.

«Текущите събития в Афганистан ясно ни казват какви са правилата и редът, за които говорят САЩ», подчерта той на редовна пресконференция.

«САЩ могат безразсъдно да провеждат военна намеса в суверенна страна и не е необходимо да носят отговорност за страданията на хората в тази страна», изтъкна говорителят на китайското външно ведомство.

«За да защитят «Америка на първо място», САЩ могат произволно да очернят, потискат, принуждават и тормозят други страни, без да плащат никаква цена», добави той.

«Това е редът, който САЩ искат… но кой ще им повярва сега», запита китайският представител.

Коментари:

comments powered by HyperComments