Британия: Западът все по-уязвим, рисковете нарастват, става все по-опасно

Преди срещата на лидерите на Г-7, посветена на Афганистан, британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви за Скай нюз, че не вярва да бъде удължен крайният срок  31 август за изтегляне на войските от страната.

Британия: Западът все по-уязвим, рисковете нарастват, става все по-опасно

Надеждите за успешен край на масовата евакуация от Афганистан се свързват с очакванията, че американците и техните съюзници ще останат на летището в Кабул и след 31 август, но тази сутрин Бен Уолъс изрази песимизъм.

„С наближаването на крайния срок, мисля че е правилно да кажем, че все повече нарастват рисковете за сигурността и става все по-опасно.“

Бен Уолъс допълни, че групировки като „Ислямска държава“ сега се опитват да си припишат заслуги за напускането на съюзническите сили.

В момента талибаните, които не са в приятелски отношения с „Ислямска държава“, контролират района около летището и едва ли ще допуснат наблизо терористите, но Западът става все по-уязвим, особено ако терористите предприемат ходове, изтъкна министърът на отбраната.

Министърът на външните работи в сянка Лиса Нанди обаче настоя Борис Джонсън, като председател на Г-7, да направи всичко възможно да убеди Джо Байдън да отложи изтеглянето на войските. БНР

„Реалността е, че ако не постигнем това споразумение на срещата на Г-7 днес, много хора ще остават в Афганистан, и ще бъдат подложени на репресии от талибаните“, каза тя.

Политически наблюдатели на Острова заявиха, че фактът, че не се споменава за каквито и да било санкции на Запада срещу талибаните дава надежди, че все пак може да бъде постигната някаква сделка с тях за продължаване на усилията по евакуацията и след 31 август. БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments