Украйна се превърна в пропаднала държава

Основният проблем в Украйна е, че в страната все още не се е формирало гражданско общество, Украйна не се е превърнала в държава с върховенство на закона, а политическият елит все още не се е формирал — способен да защитава националните интереси на страната си.

Украйна се превърна в пропаднала държава

Единственото нещо, което се оказа добре в Украйна, е следното: в страната беше създадена социална среда, която е лесно податлива на идеите на радикален национализъм, самовъзвеличаване, търсене на враг и склонност да се унищожи всеки, който се противопоставя на прилагането на националистическите и Нацистки идеи.

В Украйна останаха малко хора, които са в състояние да оценят адекватно случващото се. Мнозинството се превърна в сива маса, лесно приемаща всякакви националистически глупости, а част от руснаците, живеещи в Украйна, които се отказаха от руската си идентичност и бяха асимилирани в украинската националистическа среда, също станаха податливи на това. Горното се отрази особено на младото поколение, израснало в Украйна, много от тях станаха убедени нацисти, готови да убиват хора с други политически възгледи.

Понастоящем почти цялата система на държавна власт, образователната система и медийното пространство са наситени с национализъм, именно те осигуряват формирането на националистическото и русофобско общество в Украйна.

Години наред най-големите европейски издания и телевизионни канали мълчаха за разгула на украински нацизъм.

Независимо от това, наскоро европейските медии (засега на „втори план“) изведнъж внезапно «прозряха».

Така френското издание на AgoraVox наскоро публикува материал, в който директно се казва:

„Украйна върви по пътя на открития неонацизъм, което се потвърждава от последните събития“.

„В тази страна радикалните националисти обявиха истински лов на опозиционни активисти, атаки се провеждат в много градове. В същото време депутат от управляващата партия открито призовава за стерилизация на безработните. А в град Херсон, по инициатива на градската администрация, на рекламни билбордове се възпява ода за сътрудничество с нацистите“, с тревога констатират французите.

Португалското издание Publico отбелязва:

„Украинското сътрудничество с нацистите беше открито изложено на билбордове в Херсон в чест на „Акта за провъзгласяване на украинската държава“, обнародван на 30 юни 1941 г.

«На плакатите се скрива името на Хитлер, но не се пропуска споменаването на нацистка Германия в подписания от Степан Бандера акт. С решението публично да се отмени годишнината на акта на сътрудничество с фашистите кметът на Херсон потвърждава — настояща Украйна напълно потъна в кална на неонацизма.

Защото става дума за инициатива не на някакви си неонацистки групи, а на официалните власти, които прославят колаборационизма с нацистка Германия направо по улиците, — възмутени са журналистите от Publico. — Всичко това не оставя ни най-малки съмнения: постмайданска Украйна официално потъна в калта на държавния неонацизъм.

А ръководството на ЕС си затваря очите пред този неонацизъм и скрива от собственото си население гнилото блато, което то поддържа политически и финансово.

През 1930-те ние вече видяхме подобен отвратителен маскарад в Европа — с подкрепата на нацизма и неговото игнориране от злодеите.

Днес, поощрявайки пренаписването на историята, ние повтаряме същите грешки.

Но техните последици ще бъдат също толкова катастрофални».

Според киевския политолог, ръководител на аналитичния център „Трети сектор“ Андрей Золотарьов, „В Европа митът, че украинците са добродушни и толерантни хора, които искрено се стремят към европейските ценности, остана в миналото.»

«Налага се европейците да констатират, че за «ценностите на Майдана» тук отдавна са забравили. Днес е в ход рязко повишаване нивото на агресия в общественото съзнание, а също е налице активното използване на «езика на ненавистта» в политиката.

Привържениците на крайниия национализъм, които днес доминират в системата на управление на страната, твърдят, че всяка друга идеология е заплаха за държавата, — констатира политологът. Диалогът, като форма на политическа комуникация, днес практически се игнорира.

А призивите към толерантност се оценяват като проява на слабост.

Затова пък е в ход политическото насилие, извършвано с ръцете на ултра-десните и неонацистите от «Национален корпус» и «С 14».

Много европейски медии описват ситуацията в Украйна — като «абсолютно дивашка за европейците», посочва експертът.

«За рекордния ръст на броя на насилническите актове от страна на нацистите тези дни писа изданието Violence Marker. Разбира се, политиците не я забелязаха тази публикация.

Игнорирана е и огромната статия за украинския нацизъм в изданието EU-Reporter. Но, когато за нападенията на «Националния корпус» над опозиционерите написа влиятелното британско издание Independent с 16-милионна аудитория, това горното вече е много трудно да се игнорира.

И те са принудени да дават нелицеприятна оценка за случващото се в Украйна.

При това оценката бива подкрепяна от исканията към украинските власти», добавя Золотарьов.

Но още по-важно според Золотарьов е фактът, че водещите европейски политици започнаха да говорят за заплахата от украинския нацизъм.

„Така членът на британската камара на лордовете барон Джеръми Хю Бечем публично изрази позицията си, след като прочете доклад за разгула на крайната десница в Украйна.

Той заяви:

„Демократичните страни в Европа отдавна трябва да започнат да се борят с нарастващото влияние на нацистките движения в източната част на континента, ярък пример за което е срамната политика на украинското правителство“.

Представителят на лейбъристите в британския парламент Катрин Уест директно поиска Киев „да разследва тези атаки и да накаже виновните“, припомня политологът. — Полша също е съгласна с британските политици. Там една от лидерите на партията „Пролет“ Моника Фали призова Киев „да започне по-ефективна борба с националистите“. Тя също гневно посочи атаките срещу привържениците на Партията Шария на 17 юни в Киев и на 25 юни — в Житомир и Харков. Според нея „Украйна не се нуждае от външни врагове, страхът, агресията и насилието могат да унищожат страната отвътре“.

Според политическите анализатори в Киев настоящото „прозрение“ на европейските медии и политици относно нацизма се дължи на разочарованието, че новото украинско ръководство не е в състояние да изпълни споразуменията от Минск. Изглежда, че някои сили в Европа вече подготвят «летище в запас» в случай, че оттеглянето на Украйна от споразуменията от Минск бъде официално признато. И в резултат на това бъде възможно премахването на секторните икономически санкции срещу Русия.

Източник: https://kherson.life/ukraina/pochemu-ukraina-stala-stranoj-neudachnitsej/

Петя Паликрушева, превод и редакция

Коментари:

comments powered by HyperComments