The Hill: Китай засенчва Русия като «най-лошия» играч в света

Китайският дисидент Ян Цзянли твърди, че през десетилетията, откакто Никсън и Кисинджър „отвориха вратите“, Китай се превърна от изолирана страна в открито враждебен съперник на САЩ. В същото време според него Русия остава основната заплаха за САЩ.

Превод от The Hill, САЩ: 

The Hill: Китай засенчва Русия като "най-лошия" играч в света

Докато стогодишнината на Комунистическата партия на Китай, отбелязвана на 1 август, се появи в заглавията на големите медии в Китай и извън тях, само няколко дни по-късно втора годишнина мина незабелязано. Преди 50 години, на 9 юли 1971 г., Хенри Кисинджър, тогава съветник по националната сигурност на президента Никсън, направи тайно посещение, за да се срещне с Чжоу Енлай, първия премиер на Държавния съвет на КНР. В разгара на Студената война със Съветския съюз Никсън и Кисинджър любезничеха с комунистически Китай, което доведе до нормализиране на отношенията между страните през 1979 г.

The Hill: Китай засенчва Русия като "най-лошия" играч в света
Хенри Кисинджър

Днес Съединените щати и Китай са много различни от това, което бяха през 70-те години, през изминалите години тяхната дружелюбност умираше с бавна смърт. В неотдавнашно изявление относно съкращаването на войските в Афганистан президентът Байдън каза, че САЩ трябва „да се съсредоточат върху укрепването на основните сили на Америка, за да устоят на стратегическата конкуренция с Китай и други нации, което наистина ще формира бъдещето ни“. Това е важен сигнал, че САЩ вече не се стремят към взаимодействие с Китай, както през последните 40 години.

Партньорството на САЩ осигури на Китай «спокойствие» в мирния му възход, което позволи на Китай да се превърне от сътрудничеща нация и икономически партньор в страна, превърнала се в национална заплаха за сигурността на САЩ. Промените в отношенията не бяха неочаквани; пукнатините вече бяха видими по време на президентството на Обама, а конфронтационният подход на бившия президент Тръмп доведе до търговска война и търговско споразумение през 2020 г. Сенаторът Мит Ромни наскоро призна сериозността на китайската заплаха, като заяви, че Китай „прави много лоши неща“ и представлява много по-голямо предизвикателство за САЩ, отколкото Русия, според New York Daily News.

Наскоро Китай се подигра със Съединените щати, че говорят за нарушаване на правата на човека, като заяви, че САЩ трябва да се справят със собствените си притеснения около движението Black Lives Matter.

През десетилетията, откакто Никсън и Кисинджър отвориха врати, Китай се превърна от изолирана, обособена страна в открито враждебен съперник на САЩ. Докато Русия остава основната заплаха за САЩ и техните партньори, способността на Москва да действа е ограничена от икономическия спад, който страната изпитва от началото на пандемията. Китай обаче започна да придава на своите амбиции конкретна форма, като по този начин оспорва позицията на САЩ като световна свръхдържава.

С нарастването на съперничеството с Китай американските съюзници започнаха да осъзнават заплахата, която представлява. Важно е да се разбере, че китайската заплаха за САЩ започна да прониква във вътрешността на страната, което наистина я прави най-голямата глобална заплаха за сигурността понастоящем.

Автор: Цзянли Ян — основател и президент на Citizen Power Initiatives for China, очевидец на бойните действия на площад Тянанмън и прекарал повече от пет години в китайски затвор.

Източник: https://thehill.com/opinion/national-security/567074-china-eclipses-russia-as-the-worlds-biggest-bad-actor

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments