Талибаните: Ако САЩ и Западът не се изтеглят до 7 дена, ще се сблъскат с последици

САЩ и други западни страни ще се сблъскат с последствията, ако не изтеглят войските си от Афганистан до 31 август. Това заяви в понеделник официалният представител на талибаните Мохамад Сохаил Шахин в интервю за «Скай нюз».

Талибаните: Ако САЩ и Западът не се изтеглят до 7 дена, ще се сблъскат с последици

«Това е червена линия. Президентът Байдън обяви, че те ще изтеглят всички военни сили до 31 август. Ако удължат престоя си, това означава, че удължават окупацията, но това не е необходимо».

Шахин добави, че талибаните не са готови да предоставят допълнително време на САЩ или Великобритания да евакуират своите граждани от Афганистан. «В противен случай ще има последствия. Това ще доведе до недоверие помежду ни. Ако възнамеряват да продължат окупациятатова ще предизвика реакция«, каза говорителят на талибаните.

В същото време, коментирайки нарастването на бежанците от Афганистан през последните седмици на фона на укрепването на позициите на талибаните в страната, Шахин обясни, че причината за случващото се са чисто икономически фактори.

«Уверявам ви, че това не се случва, защото хората са разтревожени или уплашени от талибаните. Бежанците искат да живеят в западните страни, защото Афганистан е бедна страна: 70% от афганистанците живеят под прага на бедността. Следователно, всеки иска да се премести на Запад, за да започне да живее добре. Това е вид икономическа миграция», каза той.

Шахин коментира, че съобщенията за затварянето на училища за момичета в Афганистан, след като талибаните завзеха властта, които преди това се появиха в пресата, не са верни.

«Това е фалшива новина. Мога да кажа, че нашите опоненти пускат много съобщения, които не се основават на реалността. Жените няма да загубят нищо».

«Те ще носят хиджаб само ако не са го носили преди. Жените имат същите права като във Великобритания, но трябва да носят хиджаб. Жените, работещи като учители или журналисти, вече са възобновили дейността си.»

Коментари:

comments powered by HyperComments