«Срещата Русия-НАТО е безсмислена»


Заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко обясни защо провеждането на среща на върха Русия-НАТО може да бъде безсмислена. Дипломатът сподели това в интервю за «Комерсант».

"Срещата Русия-НАТО е безсмислена"

„Искам да ви напомня, че Съветът Русия-НАТО е създаден, за да изпълнява две функции. Първо: съвместно наблюдение на хоризонта на сигурността. Планираше се съвместно да идентифицираме общи заплахи и след това да обсъдим как да им противодействаме заедно. Вече засегнахме втората функция: това е управлението на конкретни проекти.

Освен това Съветът Русия-НАТО трябваше да работи за преодоляване на наследството от Студената война, за това бяха създадени работни групи по военна прозрачност, въпроси, свързани с военните дейности, с маневрите и т.н.“, отговори Грушко.

Както подчерта дипломатът, през 2014 г. НАТО е отказало всякакви военни контакти с Русия.

Освен това заместник-външният министър беше попитан как се отнася към желанието на НАТО да разговаря с Русия, включително за ситуацията в Украйна.

„Това е безсмислено. Само поради простата причина, че всички държави-членки на НАТО обсъждат украинския въпрос два пъти седмично на Форума за сътрудничество в областта на сигурността във Виена и след това на Постоянния съвет. Допълнителното обсъждане на тази тема в рамките на Съвета Русия-НАТО няма да постигне нищо“, обясни Грушко.

По-рано Министерството на отбраната на Русия препоръча на НАТО „да не безпокои руската мечка“.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments