САЩ финансират «борба срещу дезинформацията и пропагандата» в Румъния

Държавният департамент на САЩ възнамерява да отдели до 100 хиляди долара за разработването на програма за «борба с дезинформацията» и «повишаване на медийната грамотност» в Румъния. Това се посочва в описанието на гранта, с който редакцията на НФ се запозна.

САЩ финансират "борба срещу дезинформацията и пропагандата" в Румъния

Програмата ще се изпълнява „строго в съответствие с ясно изразеното намерение за укрепване на двустранните отношения“ между Букурещ и Вашингтон, се посочва в текста.

Както обясняват от Държавния департамент, изпълнителите, преминали конкурсния подбор, ще трябва да работят в две посоки.

Едната от тях включва „изграждане на капацитет“ за местни журналисти, студенти, преминали през обучение по съответните им специалности и университетски преподаватели.

Същевременно трябва да се постави акцент върху „повишаване на устойчивостта“ на тези категории граждани, включително върху информацията, „изкривена“ в медиите.

Втората област на дейност в рамките на американската инициатива трябва да бъде свързана с развитието на „медийна грамотност“ сред представителите на румънската медийна сфера.

Както следва от описанието на безвъзмездната финансова помощ, това е необходимо, за да се помогне, наред с други неща, на слушателите да разграничат достоверната информация от „пропагандата“.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments