Проф. Маринов: Идеята служебното правителство да стане редовно е трудноосъществима

Възможността за правителство с третия мандат е по-скоро теоретична. Това заяви пред БНР председателят на Съвета за стратегическо развитие при президента проф. Александър Маринов.

Проф. Маринов: Идеята служебното правителство да стане редовно е трудноосъществима

Според него това би могло да стане при две възможности. Едната била «Има такъв народ» да преразгледа досегашната си позиция, за което обаче нямало симптоми. Втората — да се избере правителство чрез въздействие върху кворума, но това бил слаб политически вариант.

По думи на Маринов след случилото се през последните седмици, много по-вероятно било да се отиде на нови избори.

Безусловно доверието на обществото, че едно правителство ще работи на основата на принципи, а не на основата на балансирани интереси, е много важно, отбеляза той.

Според него е важно как ще бъде избрано и как ще тръгне едно хипотетично правителство, но е много важно и как ще си върши работата. Той посочи, че ако този кабинет успява да се справя и работи открито, компетентно и се отчита пред обществото, той може да завоюва това доверие. Формулата на подкрепата обаче била доста проблематична и едно такова правителство по думи на Маринов едва ли ще има здрава парламентарна подкрепа, която е необходима при справянето с кризи.

Според него въпросът е не просто на кого ще бъде връчен третият проучвателен мандат, а дали останалите ще се споразумеят за някакво практическо действие с изгледи за успех, защото иначе жестът ще е със символно значение.

Маринов заяви, че би посъветвал президента Румен Радев да проведе още веднъж разговори с потенциалните участници в един възможен кабинет, преди да връчи мандата.

Според него идеята за издигането на служебния кабинет като редовно правителство е хипотетично добра, но трудно осъществима.

Относно канадското гражданство на икономическия министър Кирил Петков, Маринов заяви, че този въпрос трябва да бъде решен от Конституционния съд. Той обаче подчерта, че в казуса има и политическа страна.

«Този казус се повдигна с определени цели, които е ясно, че не са дружелюбни към служебното правителство и най-вече към президента. Картината е ясна. Що се отнася до подкрепата към министър Петков и към служебния кабинет, тя се обуславя от начина, по който си вършат работата», коментира Маринов.

Той определи като странно раздвояване поведението на «Има такъв народ» — да обявят подкрепа за втори мандат на Румен Радев и в същото време да атакуват министри от назначения от него служебен кабинет По негови думи няма в това никаква политическа логика.

Маринов бе категоричен, че президентът се е доказал като една от фигурите, олицетворяващи промяната, и това се вижда в одобрението на обществото към действията му.

Коментари:

comments powered by HyperComments