Лавров: Зависимостта на Европа от «Северен поток 2» e взаимна и позитивна

Руският външен министър Сергей Лавров определи като неоснователни твърденията, че изграждането на газопровода „Северен поток 2“ ще увеличи зависимостта на Европа от доставките на руски газ. Лавров заявява това в публикувано днес интервю за унгарска медия, цитирано от ТАСС.

Лавров: Зависимостта на Европа от "Северен поток 2" e взаимна и позитивна

«Ние разглеждаме изграждането на газопровода «Северен поток 2″ изключително като търговски взаимноизгоден бизнес проект», заяви външен министър.

Според Лавров проектът ще укрепи стратегическата енергийна сигурност на Европа за десетилетия напред. Ето защо европейските столици, заинтересовани от проекта, твърдо подкрепят завършването на строителството на газопровода.

“Твърденията, че това ще увеличи зависимостта на Европа от доставките на газ от Русия, са неоснователни, подчертава» руският първи дипломат. По-правилно е според него е да се говори за «позитивна взаимна зависимост».

Доставките ще се осъществяват по най-краткия път с най-малки екологични последствия, допълва Лавров.

Газопроводът през Балтийско море «Северен поток 2» е почти завършен.

Преди дни Съединените щати наложиха нови санкции срещу проекта. Вашингтон смята, че газопроводът, който заобикаля Украйна, е лоша сделка и ще увеличи енергийната зависимост на Европа от Русия.

БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments