Иван Костов: Страната е в безизходица, ситуацията е патова, мафията има силно влияние върху партиите

Мандатоносителят няма да може да диктува на останалите своите условия

Иван Костов: Страната е в безизходица, ситуацията е патова, мафията има силно влияние върху партиите

«Политическата система е в патова ситуация. В парламента олигархията и мафията имат силно влияние върху ръководствата на поне половината парламентарни формации». 

Това заяви пред БНР бившият премиер Иван Костов и уточни, че парламентарната криза се задълбочава и страната се изправя пред конституционна.

Той подчерта, че задаващата се конституционна криза ще съсипе институциите на страната, те губят мощ и управляемост.

Според Костов парламентът е вкаран в безизходица от лидера на «Има такъв народ» Слави Трифонов, който заяви, че не раздава порции, а задачи, но останалите формации не са «артисти от неговото шоу, за да им поставя задачи»

«Когато гласуваме на избори, не даваме порции от властта на своите избраници, а им се доверяваме, че ще изпълнят своите обещания. Същинската власт е отговорност и не е вече само пред тези, които са те изпратили в Народното събрание, а на всички. 

Така разбирана властта — като отговорност — е извън представите на г-н Доган и на г-н Трифонов», коментира бившият премиер.

Иван Костов изказа мнение, че за да стигне до успех третият мандат, президентът трябва да направи още един кръг консултации с парламентарните формации.

По думите този, който ще поеме мандата, трябва да види мнозинството, което да мотивира, за да подкрепи изпълнителната власт:

«Ще има успех само ако всяка партийна формация от това мнозинство заяви, че ще подкрепи само управленска програма, под която стои подписът на мандатоносителя и на останалите. 

На който и да се даде мандатът, трябва да е готов да подпише управленска програма и да я съгласува с останалите. Второ — да прецени каква отговорност може да поеме и всяка група да представи на мандатоносителя своите кандидати за министри.

Трето — да се одобрява състава на министрите, предложени от мандатоносителя. Който и да е мандатоносителят, той няма да може да диктува на останалите своите условия.

Бившият премиер на България заяви, че има риск и след нови избори да няма правителство. Той сподели, че не вярва във възможностите на 46-ото Народно събрание да състави управленски кабинет:

«Ако стане, ще стане по силата на чудесата, а не по силата на обстоятелствата».

Като шанс да се излезе от обстоятелствата Костов посочи вариант, при който президентът с легални политически средства да наложи на всички политически формации да се групират в мнозинство и да съставят правителство, защото може страната да остане без приет бюджет за следващата година:

«Има възможност и мнозинството на олигархията да се охрабри и да състави правителство. Ще бъде реванш за тези сили. Ако президентът не поеме тази роля, тези, които управляваха задкулисите държавата досега, ще се осмелят и ще направят правителство. Имат всичките възможности и в това Народно събрание да направят правителство».

Коментари:

comments powered by HyperComments