Главред: В света не съществува защита от руския «Сармат»

Украински военен експерт убеждава читателите, че постиженията на Русия в областта на оръжията са само фантазии. Изпитанията на ракетата «Сармат», която няма аналози в света, приключиха. Нищо особено, уверява полковникът от запаса, макар нито една система за ПВО в света да не може да прихване тази ракета. Главното е, че «Сармат» срещу Украйна точно няма да бъде използван.

Превод от Главред, Украйна: 

Главред: В света не съществува защита от руския "Сармат"

В света не съществува защита срещу тези оръжия, с които Москва заплашва да пусне на въоръжение с армията си през 2022 г.

Главата на Роскосмос Дмитрий Рогозин обяви приключването на наземните изпитания на ракетната система «Сармат», която сега ще бъде предадена на военните за летателни изпитания, след което тя ще влезе на въоръжение в руската армия през 2022 г. В същото време Рогозин отбеляза, че „Сармат“ може „да удари агресора както през Северния полюс, така и през Южния полюс“, „обсегът му на действие не е ограничен“, а бойната мощ е такава, че една ракета може да разруши едно крайбрежие.

Рогозин говори за бреговете на САЩ.

Ако крайбрежието на континента бъде разрушено, тогава на Земята ще настъпи сеизмична катастрофа. В края на краищата, ако разрушите част от континента, това може да повреди или премести тектоничната плоча.

Що се отнася до обхвата на изстрелване, тук, за съжаление, Рогозин не лъже.

Тъй като тази ракета влиза в околоземна орбита на височина около 100 километра и е способна да лети около земното кълбо, затова се казва, че има неограничен обхват. Едва когато тази ракета е насочена към цел, тя напуска орбита и удря целта на повърхността на земята.

Руските власти засилват бойния потенциал на руските войски с изявления, че такава мощна ракета ще бъде на въоръжение утре и те ще победят всички.

На теория Русия също може да удари Украйна със „Сармат“. Близостта на Украйна и Русия обаче служи като сигурна гаранция, че е малко вероятно ядрените оръжия да бъдат използвани срещу нас. А изстрелването на „Сармат“ с нормално оборудване, тоест с осколъчно-фугасна главна част — това е все едно да си палите цигарата със стодоларова бонкнота всеки път, т.е. това е много скъпо удоволствие.

Следователно вероятността Русия да използва ядрени оръжия срещу нас е минимална, всъщност равна на нула.

Обобщавайки всичко по-горе, можем да кажем, че Рогозин, представящ «Сармат», е украсил възможностите му, но в някои отношения той каза истината, по-специално, когато говори за неограничения обхват.

По-правилно би било обаче да се каже, че тази ракета е способна да поразява цели навсякъде по земното кълбо.

Източник: https://opinions.glavred.info/mify-i-pravda-o-raketnom-komplekse-sarmat-chem-strashno-novoe-oruzhie-putina-10294185.html

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments