CNN: Русия подготвя изпитания на междуконтиненталната балистична ракета «Буревестник»

Русия се подготвя за «следващите» изпитания на крилата ракета «Буревестник», съобщи CNN, позовавайки се на сателитни снимки. Америка се безпокои от това. Ракетата вече е наречена „летящият Чернобил“ и е тайнствено оръжие, предназначено да победи американските отбранителни системи.

Превод от CNN, САЩ:

CNN: Русия подготвя изпитания на междуконтиненталната балистична ракета "Буревестник"

Съдейки по новите сателитни снимки, получени от Си Ен Ен, Русия може да подготвя ново изпитание на своята крилата ракета с ядрена енергийна установка «Буревестник» (по кодификация на НАТО SSC-X-9 Skyfall), мистериозно оръжие, предназначено да победи американските отбранителни системи.

Снимките, които бяха заснети на 16 август от търговската аерокосмическа компания Capella Space, дават «ясни основания да се твърди, че Русия се готви за изпитания на крилата ракета с ядрена енергийна установка» в стартовия комплекс на известния изпитателен полигон, разположен недалеко от Полярния кръг.

Това съобщиха за CNN в интервю експерти от Центъра за изучаване проблемите за неразпространение към Института за международни изследвания Мидълбъри, които анализираха снимките.

Според източник, запознат с въпроса, американските власти знаят, че Русия, като част от своята лидерска  програма за развитие на оръжия, може да подготвя поредното изпитание на ракетата „Буревестник“.

ЦРУ отказа да коментира, а Пентагонът и Министерството на отбраната на Русия на този етап не са отговорили на въпросите на CNN за коментар.

Според изследователя Джефри Люис, експерт по въоръжения от Института Мидълбъри, който анализира снимките, «използването на ядрен реактор по принцип би обезпечило на крилатата ракета неограничена далечина на действие на полета и маневреност, позволяващи й да заобиколи РЛС и ракетите-прихвачащи на системите за ПРО на САЩ».

Според Луис, на снимките, направени на 16 август от спътник с висока резолюция, е видно, че «руските работици са построили голямо екологично укритие за защита на ракетата и персонала, подготвящ пуска, от суровите метеорологични условия».

«Това укритие бе прибрано, тогава се видя голям обект на стартовата площадка, който е вероятната пускова установка на ракетата «Буревестник», — каза той. — Редом със стартовата площадка също се намират голям брой обекти, които вероятно са транспортни средства и товарни контейнери. На последните снимки на полигона, направени през юни, нямаше нито един от тези характерни детайли».

Източник: https://edition.cnn.com/2021/08/18/politics/russia-skyfall-missile-test-satellite-images/index.html

Петя Паликрушева

 

Коментари:

comments powered by HyperComments