VG (Норвегия): Русия е нашият голям съсед, нужни са ни добри отношения

Кандидатът за норвежки премиер Йонас Гар Стьоре е убеден, че отказът от диалог с Русия е грешка. Норвегия и Русия са съседи и ако не общуват, това ще навреди и на двете държави, убеден е политикът. Мнозина се притесняват, че Русия се развива по различен начин от Западна Европа, но това не означава, че е невъзможно да се сътрудничи с нея.

Превод от VG (Норвегия): 

VG (Норвегия): Русия е нашият голям съсед, нужни са ни добри отношения

«Северът трябва да се превърне в основното поле на дейност на Работническата партия.»

Така казва норвежкият премиер Йонас Гар Стьоре между рибена чорба и десерта от ягоди на вечеря в дома на бившия кмет на община Sør-Varanger Руне Рафаелсен.

Той има предвид и Русия, съсед на Норвегия.

„Тя е нашият голям съсед и Норвегия има дълга традиция в съвместната работа с нея. Ние заедно владеем треската в Баренцово море и добрите взаимоотношения са от съществено значение за управлението на този важен ресурс. Норвегия трябва да бъде надеждна, стабилна и последователна в срещите си с Русия“, казва Стьоре.

Според него рязкото съкращаване на диалога и всички контакти между двете страни заслужава критика.

„В рамките на диалога можете също да кажете директно какво мислите, а ако решите да спрете да говорите с другата страна, възобновяването на комуникацията може да се възприеме като признак на слабост“, обяснява Стьоре.

«На нас ни е нужна по-активна политика, за да решим проблемите и да създаваме възможности за хората и от двете страни на границата. Ето защо съседите Норвегия и Русия, две крайбрежни държави, трябва по-тясно да си сътрудничат на север», добави той.

Източник: https://www.vg.no/nyheter/i/mrML4q/jonas-gahr-stoeres-russland-plan-mer-dialog
Петя Паликрушева

VG (Норвегия): Русия е нашият голям съсед, нужни са ни добри отношения

Коментари:

comments powered by HyperComments