Украйна неистово бърза за НАТО

Владимир Зеленски подписа документ, целящ да обясни на украинците защо е толкова важно страната им да се присъедини към НАТО. Става дума за набор от мерки, които трябва да доведат до увеличаване на нивото на подкрепа в обществото за курса на Украйна към присъединяване към алианса. Правителството има три месеца, за да одобри плана за действие.

Превод от Главред, Украйна:

Украйна неистово бърза за НАТО

Властите възнамеряват да обяснят на украинците защо интеграцията на Киев в НАТО е един от ключовите приоритети на външната политика на държавата

Президентът на Украйна Владимир Зеленски подписа документ, който предвижда организация на комуникацията между държавните органи и украинските граждани. Целта е да се предаде на украинците информация за стойността на интеграцията на украинската държава в НАТО и провеждането на реформи за изпълнение на такава задача.

Както съобщава пресслужбата на държавния глава, Зеленски е подписал указ No 348/2021 „За комуникационната стратегия по въпросите на евроатлантическата интеграция на Украйна до 2025 г.“. Властите възнамеряват да обяснят на гражданите защо присъединяването към Северноатлантическия алианс е важна задача.

Реализацията на набора от мерки трябва да доведе до повишаване на нивото на обществена подкрепа за курса на Украйна за присъединяване към Северноатлантическия алианс в украинското общество.

Секретарят на СНБО Алексий Данилов остро разкритикува Германия и Франция по въпроса за интеграцията на Украйна в НАТО. Според него през 2008 г. Берлин и Париж в последния момент отказали да предоставят гаранции на Алианса за Киев.

Държавите направили това, защото не искали да „ядосат Русия“.

Британският посланик в Украйна Мелинда Симънс отбеляза, че вече е постигнат консенсус между страните от Северноатлантическия алианс, според който те подкрепят влизането на украинската държава в блока за сигурност на Запада. Киев обаче трябва да извърши редица реформи, за да завърши успешно пътя на интеграцията в НАТО.

Източник: https://glavred.info/ua/politics/ukraina-mchitsya-v-nato-zelenskiy-zapustil-strategiyu-do-2025-goda-po-voprosam-vstupleniya-v-alyans-10294707.html

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments