Times: Китай обяви пробив в създаването на орбитална електроцентрала

Китайските власти обявиха, че са постигнали пробив в програмата си, насочена към изграждането на орбитална електроцентрала, пише The Times. Като част от този проект, както се отбелязва в статията, Пекин планира да събира слънчева енергия в космоса и след това да я изпраща на Земята.

Times: Китай обяви пробив в създаването на орбитална електроцентрала

Китай обяви пробив в стремежа си да разработи орбитални електроцентрали, способни да събират енергия от Слънцето и да я насочват директно към Земята, пише The Times.

Според китайските власти до края на годината ще започнат изпитания, базирани на експерименти за прехвърляне на мощности на огромни разстояния. Първите изпитания обаче ще бъдат скромни. В рамките на тях се планира пренос на енергия на разстояние само около 300 метра.

Междувременно учените се надяват да построят функционираща електроцентрала в орбита до 2035 г., а до 2050 г. нейният капацитет трябва да достигне 1 ГВт, т.е. като малка атомна електроцентрала.

Крайната цел е да се изведат в орбита гигантски спътници, може би с дължина над 1 миля. Тези спътници биха могли да събират денонощно слънчева енергия. Събраната енергия ще бъде преобразувана във вълни, които ще бъдат изпращани до наземни приемници, свързани към електрическата мрежа.

Пекин обаче ще трябва да преодолее няколко технически пречки, за да постигне тази цел. Една от тях е изграждането на масивни спътници в орбита за събиране на слънчева енергия. Тази задача, както се отбелязва в статията, никога досега не е била изпълнявана в такъв мащаб.

Ще бъде необходимо също така да се разработят технологии за безопасно предаване на енергия на Земята. Областите, към които ще бъде насочен потокът от енергия, могат да станат забранени зони. Според китайските учени поради опасната микровълнова радиация никой не може безопасно да живее в рамките на 5 км от базовата станция, където 1 Гвт енергия пристига от космоса. Освен това може да възникнат повреди в оборудването в радиус от 10 км от базовата станция, пише The Times.

Източник: https://www.thetimes.co.uk/article/china-embarks-on-space-race-for-solar-power-2hvkdhlcx

Петя Паликушева

Коментари:

comments powered by HyperComments