СМИ САЩ: Руските фрегати от типа «Адмирал Григорович»

Авторът оценява възможностите на Черноморския флот и стига до изводи, които ни радват. Оказва се, че руският Черноморски флот, без да поразява въображението с огромни самолетоносачи или бойни кораби, е напълно способен да отговори на агресора чрез малки кораби и подводници.

Превод от The National Interest, САЩ: 

СМИ САЩ: Руските фрегати от типа "Адмирал Григорович"

Фрегати от типа «Адмирал Григорович»

Много важни за Черноморския флот на Русия са трите нови ракетни фрегати от проекта 1135Р, главен от които е фрегатата «Адмирал Григорович». Тези кораби с водоизместимост 4 000 тона са малкозабележими в инфрачервения диапазон и са обезпечени с радиолокационна защита.

Те също са снабдени с комплекси за заглушаване и радиоелектронна борба.

8-степенната установка с вертикален пуск (УВП), с които е снабдена фрегатата, може да се използва за пуска на свръхзвуковите противокорабни ракети «Калибър» или «Оникс» с въздушно-реактивни двигатели, способни да поразяват кораби на разстояние до 650 км.

Още една УВП с 32 ракети е предназначена за пуска на ракетите «Бук», които могат да уникщожат самолети и неголеми кореби в радиус от 65 километра.

Освен това, в тези универсални фрегати са разположеи торпеда против подводници и ракетни установки, а също вертолетите против подводници Ка-27ПЛ.

В състава на Черноморския флот на Русия са и два по-стари стражеви кораби от проекта «Буревестник», а също стражевият кораб «Сметливый».

Източник: https://nationalinterest.org/blog/reboot/these-5-russian-warships-dominate-black-sea%E2%80%94and-it-makes-us-navy-wary-190435

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments