NI: Пет признака за краха на еднополюсния свят, оглавяван от САЩ


Наблюдателят Марк Кац в статия за National Interest назова признаците за краха на еднополюсния свят, оглавяван от САЩ.

NI: Пет признака за краха на еднополюсния свят, оглавяван от САЩ

Според него през периода на биполярната система на международните отношения в света две велики сили се състезавали помежду си — СССР и САЩ. След разпадането на Съветския съюз и блока на социалистическите страни изглеждало, че САЩ се превръщат в единствената господстваща сила на Земята, но предизвикателствата от началото на 21 -ви век хвърлят съмнение върху тази теза, пише Кац.

Според експерта редица събития свидетелстват за края на господството на Вашингтон на световната арена.

Първо, неспособността на Америка да победи чрез мащабните и продължителни военни операции в Афганистан и Ирак.

Второ, неефективният отговор на Америка «на завземането от Русия на територии на Грузия през 2008 г. и на Украйна през 2014 г.»

Трето, Америка отстъпи на други сили — Русия, Иран и Турция — инициативата за разрешаване на конфликти в Сирия, Либия и Йемен.

Четвърто, Америка не успя да попречи на Китай да изгради своята мощ, да утвърди лидерството си в Източнокитайско и Южнокитайско море или да разшири влиянието си чрез Икономическата инициатива „Един пояс, един път“.

Пето, Вашингтон безуспешно се опита да се сближи с противниците на САЩ (например Доналд Тръмп искаше да направи това с КНДР и дори с Иран).

Кац нарича изтеглянето на въоръжените сили на САЩ от Афганистан и планираното изтегляне от Ирак в края на тази година като последни признаци, че еднополюсният свят със САЩ е приключил.

По-рано руският президент Владимир Путин изрази надежда, че САЩ ще се откажат от идеята за абсолютна хегемония.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments