Der Spiegel: Русия не търпи поучения

„Отрезвяваща визита, която показа доколко позициите на Русия и Германия са се разминали във времето“.

Ето как авторът на немското издание описва посещението на Меркел в Москва. Путин отново даде да се разбере, че няма да толерира външна намеса и поучения.

Превод от Der Spiegel (Германия):

Der Spiegel: Русия не търпи поучения

Вероятно като германски канцлер Ангела Меркел пристигна в Москва за последен път. От главата на Кремъл Владимир Путин тя получи рози … и отново отпор по много пунктове. Руският президент изглеждаше по-уверен от всякога.

Приблизително 15 метра блестящ паркет разделяха германския канцлер Ангела Меркел и руския президент Владимир Путин от журналистите. Той я нарече „ярък политик“ и каза, че „ние изпитваме дълбоко уважаваме към нейните достижения“. Меркел стоеше редом до него, лицето й беше непроницаемо.

Вероятно за последен път като федерален канцлер Ангела Меркел пристигна в Москва този петък. Това беше нейното 20-то, а някои казват дори 21-во посещение в Русия. Този път тя се появи пред пресата в разкошната Александровска зала на Големия Кремълски дворец. Обикновено тук се провеждат най-важните приеми и срещи.

Означава ли това, че пресконференцията тук е знак за специално уважение към Меркел?

Или все пак това беше предпазна мярка по време на пандемия, за което говорят 15-те метра, разделящи ораторите и журналистите, и трите отрицателни теста за коронавирус, които журналистите трябваше да представят?

Меркел изглеждаше напрегната и затворена този петък. Путин й подари букет рози три часа преди пресконференцията в знак на поздрав. Но цветята и приятелското посрещане в разкошната зала не можаха да скрият факта, че светогледът на тези двама политици фундаментално се различава.

„Този ​​фигурант“

Меркел каза, че е разговаряла с президента за «потискащата ситуация с Алексей Навални». Кремълският критик, точно преди година, се почувства зле в самолета над Сибир…

Както каза Меркел, задържането на Навални в руска изправителна колония е «неприемливо» и той трябва да бъде освободен.

«Ще следим този случай.»

По това време руският президент разглеждаше тавана, украсен със злато.

От гледна точка на Путин, Навални е обикновен престъпник, нарушил „определени правила“. Според него лишаването от свобода няма нищо общо с политическата му дейност. Той нарече Навални „този фигурант“. В допълнение към термините „този блогър“ и „берлинския пациент“, в петък се появи друго обозначение за опозиционера, когото Путин никога не назовава по име.

Безперспективно начинание

Главата на Кремъл стоеше до пула, с широко разтворени крака и излъчваше увереност в себе си. Той каза:

„По отношение на съдебните решения в Русия, искам да кажа: отнасяйки се към тях с уважение“.

Така той отново се противопостави на Меркел, както направи в този ден на няколко пъти.

Той дори не подложи на обсъждане искането на Меркел да се намеси в случая с трите германски неправителствени организации, които бяха обявени за «нежелани» от руските власти през май.

Путин отново даде да се разбере, че няма да толерира външна намеса и поучения. Включително в случая с Беларус.

Както каза Меркел, политическите системи на Германия и Русия по време на нейния мандат са се развили в противоположни посоки. Доколко са противоположни, това се прояви вечерта на същия петък.

Пресконференцията между Меркел и Путин едва приключи, когато Министерството на правосъдието обяви, че е добавило друга група журналисти и медии към регистъра на „чуждестранните агенти“, включително важния опозиционен интернет канал «ТВ Дождь». Това е статутът, чрез който руският режим не само заклеймява независимите медии като „врагове“, но и ги поставя под засилен натиск. Да бъдеш „чуждестранен агент“ води до изтощителен медиен контрол от страна на властите.

Москва: трябва да се договаря с талибаните

Путин предпочете да говори в петък за търговските отношения между двете страни, по-специално за газопровода „Северен поток 2“, чието изграждане ще приключи скоро. Остават само 15 километра, каза Путин.

За първи път той говори публично за идването на талибаните на власт в Афганистан. Той смята, че това са реалностите, от които да се изхожда. Човек трябва да се договоря с талибаните — това е посланието на главата на Кремъл. Според него Москва познава добре Афганистан и е убедена, че е безсмислено натрапването на ценности на тази страна отвън. Путин намекна за съветската травма от 80-те години, но сега я използва, за да осъди интервенцията на западните държави.

«Дъската, която предстои да пробием, е много, много дебела.»

Това беше отрезвяваща визита, която показа доколко позициите на Русия и Германия са се разминали във времето. Меркел подчерта, че „въпреки дълбоките различия“ е по-добре да продължим да си говорим: „Спирането на разговорите не е решение“.

„Всяка малка крачка напред има значение. Но дъската, която трябва да пробием, е много, много дебела“, каза тя, имайки предвид конфликта в Източна Украйна.

Вече седем години стрелбата не спира в Донбас, хората умират почти всеки ден, тъй като прекратяването на огъня на линията на съприкосновение не се спазва — нито от проруските бойци в Луганск и Донецк, нито от украинските войници, както подчерта Меркел.

Путин отговори само с обичайните обвинения срещу Киев.

Той помоли канцлера да използва влиянието си, за да въздейства върху украинския президент Владимир Зеленски. Меркел възнамерява да вдъхне живот на стопираните преговори за Донбас през оставащото й време като канцлер. Едва ли това е осъществимо намерение. Наскоро Зеленски се оплака в интервю за липсата на подкрепа за Украйна от Запада в конфликта с Русия.

Меркел ще се срещне с украинския президент в неделя в Киев.

Източник: https://www.spiegel.de/consent-a-?targetUrl=https%3A%2F%2Fwww.spiegel.de%2Fausland%2Fangela-merkel-bei-wladimir-putin-ernuechterung-zum-abschied-a-726a5c7b-4808-4b9f-9a5f-45a2bdd2c348&ref=https%3A%2F%2Finosmi.ru%2F

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments