The Telegraph: Американците сами разрушиха своята империя, 2 част

2 част

В Близкия Изток всички страни и територии, до които се е докоснала Америка, сега пребивават в състояние на хаос.

The Telegraph: Американците сами разрушиха своята империя, 2 част

Афганистан отново се оказа в ръцете на Талибаните. Ирак се превърна в кошмар, Сирия стана място на най-жестоки убийства, а Либия и до днес не може да се справи със своето бедствено положение.

Съгласуваният от Клинтън план за мирно регулиране на палестинско-израелския проблем се провали: излизането от Ивицата Газа само придаде сили на терористите от ХАМАС.

Администрацията на Байдън и до днес е почти на колене пред режима на Иран.

Нима тя не вижда, че Иран е настроен решително да придобие адрено оръжие и да унищожи Израел?

Що се отнася до страните от Персийския залив, които в голямата си част са протекторат на САЩ, каква участ ги очаква, когато световното търсене на нефт падне?

Бедите за Близкия Изток едва започват.

Ще се окаже ли Америка въвлечена в ядрена трета световна война, в която ще бъде замесена и една от малкото успешни истории на Америка, Япония? Така ли ще свърши всичко? Или Вашингтон ще може да се оттегли? Ами Индия и Пакистан?

Това е катастрофа.

През последните 30 години американската хегемония не даде никакви значими резултати, освен спасението на Кувейт и прекратяването на конфликтите в Югославия. Америка също е изправена пред изключително сериозни проблеми в рамките на своите граници: конституцията се провали, а пристрастяването й към второстепенни геронтократи като Байдън не предвещава нищо добро. Съкрушен от съмнения в себе си, американският елит се е захванал със странна философия на „пробуждане“, основана на нихилистично самооценяване.

Американският елит няма какво да популяризира — нито капитализма, нито демокрацията, нито американската мечта.

Как хората, живеещи в страх от „микроагресия“, могат да намерят сили да се борят с истинското зло? Що се отнася до американската общественост, тя не иска да знае нищо за останалия свят.

Как може американската империя да не е в упадък при такива условия?

Лично аз усвоих урока: на практика Америка никога не трябва да се занимава с държавно строителство.

Промените трябва да бъдат спонтанни и органични, защото в противен случай те ще се окажат временни.

Да, на такива заплахи, като Ал Кайда, а сега и Иран, трябва да се противостои решително, а хуманитарните интервенции, призвани да предотвратят геноцида — това е наш дълг.

Но пълномащабният либерален империализъм неизбежно води до обратен резултат.

Западът изгуби контрола: светът ще се сблъска с масова миграция на населението, с валутни войни и с борба за природните ресурси.

Американската империя поне вярваше в свободата и демокрацията. Силата, която ще дойде на нейна смяна, няма дори да се преструва, че е либерална.

Източник: https://www.telegraph.co.uk/news/2021/08/18/witnessing-collapse-american-empire/

Петя Паликрушева

 

Коментари:

comments powered by HyperComments