The Paper: Русия разработва нови самолети на Съдния ден. Путин се готви за ядрена война?

Путин придава голямо значение на модернизацията на системата за управление на ядрените сили. Русия обяви за създаването на два самолета на Съдния ден с впечатляващи характеристики. Те й на наистина необходими, отбелязва The Paper.

Появяват се нови заплахи, игнорирането на които може да даведе до катастрофални последици.

Превод от The Paper (Китай): 

The Paper: Русия разработва нови самолети на Съдния ден. Путин се готви за ядрена война?

Русия разработка ново поколение въздушни командни пунктове, за да съдейства за модернизацията на своята система за управление на ядрените сили.

В противовес на гръмкото обновление на американската програма за управление на ядрения арсенал Trinity, модернизираната руска система за управление на ядреното оръжие винаги е била относително незабележима, но нейната важност като «мозък», използван за управлението на ядрените сили, е очевидна.

Според неотдавнашното съобщение от руските СМИ, източници от руската военна промишленост заявиха, че Русия вече е пристъпила към саздаването на самолети за въздушно командване в случай на ядрена война на базата на широкофюзелажния самолет Ил-96-400М. Руските ВКС ще получат два такива самолета.

Пътнически самолет е преобразуван в самолет на Съдния ден

Споменатото по-горе определение «въздушен команден пункт» не се отнася до самолети с далечна радиолокация, които се използват за тактическо командване от въздуха, и главно са предназначени за стратегическо командване в случай на ядрена война, затова също ги наричат самолети на Съдния ден.

Подобни самолети се използват за гаранции на това, че ръководителите на страната могат и в тях ефективно да осъществяват оперативното командване и да насочват ядрените сили за провеждане на контраудари след ядрената атака по наземни и надземни командни структури.

По време на студената война СССР също разработи подобен тип самолети в качеството на отговор на американците. Въздушният команден пункт, разработен от СССР, бе създаден на базата на пътническия самолет Ил-86 от съветското конструкторско бюро «Илюшин» и научно-производственото предприятие «Полет».

Ил-86 е четиридвигателен широкофюзелажен двупалубен авиолайнер, разработка на КБ Илюшин, който може да превозва до 350 пътници.

Първият самолет за въздушно командване Ил-80 извърши изпитанията си след модификацията на 5 март 1987 г. и бе приет на въоръжение в същата година.

Понастоящем във ВКС на Русия има четири самолета, те са разположени на 31 км североизточно от Москва в базата на ВВС и влизат в състава на 8-а авиационна дивизия с особено предназначение към ВВС на Русия.

Президентът на Русия Владимир Путин заяви на съвещание с ръководството на Министерството на отбраната и предприятията от отбранителната промишленост, че Русия ще създаде нов пунк за управление с много висока степен на безопасност, който ще може да осъществява командването на стратегическите ядрени сили.

Понастоящем изграждането практически е завършено.

Източник: https://www.thepaper.cn/newsDetail_forward_13854965

Петя Паликрушева

 

 

Коментари:

comments powered by HyperComments