„Останаха 15 км“: Путин за завършването на „Северен поток — 2“

Руският президент Владимир Путин заяви на съвместна пресконференция с Ангела Меркел, че строителството на «Северен поток 2» е в последния си етап.

„Останаха 15 км“: Путин за завършването на „Северен поток - 2“

«Строителството на» Северен поток 2 «е към края си, остават 15 километра по море», каза Путин (в същото време главата на «Газпром» Алексей Милър подсказа конкретна цифра на президента в ефир, бел.ред.).

Според него твърденията, че „Северен поток 2“ е политически проект, са опит да бъдат подведени.

Президентът уточни също, че Русия е съгласна да транзитира газ през Украйна след 2024 г., но след преговори с европейски партньори. Според Путин обемът и сроковете на договорите ще зависят от нуждите на Европейския съюз.

Както съобщихме по-рано, украинският президент Владимир Зеленски се надява, че германският канцлер ще даде гаранции на Киев след посещението си в Москва, че транзитът на газ през Украйна ще продължи след 2024 г.

„Основната гаранция за украинския транзит е високото търсене на руски газ в Европа и приемливите търговски условия за предоставяне на транзитни услуги. Трябва да се гарантира и техническата надеждност на системата“, отбеляза Алексей Гривач, заместник-директор на Фонда за национална енергийна сигурност. — Не мисля, че Меркел може да им даде това. Но е напълно възможно да се създадат предпоставки за конструктивни преговори, да им се даде тласък и правилната посока”.

Експертът смята, че проблемът с продължаването на украинския транзит се крие в подходите на Киев:

«Той по никакъв начин не може да изостави агресивната си политическа реторика и да премине в плоскостта на пазарните отношения.»

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments