Marianne: Сибирската житница — глобалното затопляне ще позволи на Русия да се укрепи на пазара на пшеницата

Глобалното затопляне допринася за неуспеха на реколтата от пшеница в задъхващата се от жега Канада и дъждовната Европа, но може да помогне на Русия да се утвърди на мястото си на водещ световен производител на зърно. Благодарение на топенето на вечната замръзналост естествените зони на Сибир се изместват на север и до 2050 г. територията му може да се превърне в основната житница на планетата, пише изданието.

Marianne: Сибирската житница - глобалното затопляне ще позволи на Русия да се укрепи на пазара на пшеницата

Екстремалните метеорологични условия в Европа и Средна Америка заставят фермерите да се опасяват от липса на добив от твърдите сортове пшеница, необходими за производството на макарони и пшенично брашно, пише Marianne. От това може да се възползва Русия, за да заеме своето място на световен лидер по доставката на пшеница.

Както споделя изданието, на 16 август авторитетната асоциация на професионалните производители на макарони и пшенично брашно са пуснали официално изявление за това, че «промените в климата поставят под заплаха пазара на макаронени изделия».

Различните контролиращи органи подчертават катастрофалните последствия от «твърде силните дъждове в Европа» и «безпрецедентната» засуха в Канада, която може да изгуби една трета от произвеждания обем твърда пшеница.

Ситуацията наистина изглежда твърде сериозна, отбелязва френското издание.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments