Информационната война срещу Русия става все по-яростна

На Запад вече е разгърната мрежа от центрове за обучение на специалисти по медийна агресия

Информационната война срещу Русия става все по-яростна

Информационната война срещу Русия се развива последователно и методично, съгласно всички правила, разработени от Запада от средата на 2000-те години на миналия век (когато британският елит разработи концепцията за «политически войни», насочени към унищожаване на врага с всички сили, освен военни).

Очевидността на засилването на тази война в навечерието на изборите за Държавна дума накара министъра на отбраната Сергей Шойгу (на среща с екипа на красноярския Красмаш) да отбележи, че „информацията се превърна в един от видовете оръжия днес“.

Министърът на отбраната подчерта, че Русия не обучава специалисти по информационна агресия, докато в същото време срещу Москва е разположена цяла система от центрове за обучение.

Първата линия за създаване на «информационни оръжия, които се въвеждат и разпространяват в Русия» са центърът за пропагандна стратегия, разположен в Рига, и пропагандните центрове, ефективно функциониращи в Талин и Варшава. Сред областите на тяхната работа са измислянето и разпространението на различни разрушителни слухове в Русия, както и подготовка на руски граждани за подривна работа в Русия.

Наскоро властите на Руската федерация спряха или донякъде възпрепятстваха (признавайки ги за „чуждестранни агенти“) работата в страната на няколко неправителствени организации, признати за най-опасни. Но редица от най -големите западни структури на информационна война продължават да действат срещу Русия от нейната собствена територия (като прословутия «Московски център Карнеги») и редица други, които ефективно разпространяват фалшификати или просто западна пропаганда през социалните мрежи.

Организациите, признати за „нежелани“ в Русия, водят информационна война срещу Москва чрез мрежа от опрони пунктове не само в Полша и Чехия, но и в постсъветското пространство — в балтийските държави, Грузия и Украйна.

(В България има минимум двама политици, завършили школа в Москва, призната от руското правителство за «нежелана» в Русия. Единият е екс-председател на БСП, а другият и понастоящем е депутат от БСП).

Специална роля е отредена на Полша и Литва, където западните мениджъри формират от тълпата избягали „опозиционери“ „спонтанни“ протести пред руските дипломатически мисии по време на изборите за Държавна Дума и, разбира се, в Украйна, окупирана от фашистите. Киев е вторият център на концентрация на най-мащабните антируски медии след Прага (включително руската служба Радио Свобода * и нейното дъщерно дружество «Kрим.Реалии») и основно място за обучение и използване на емигранти при различни провокации.

Заедно с това е важно да се разбере, че тази приближаваща се към границите на Русия и Беларус «тълпа» е само пехотата на политическата война.

Стратегията за водене се разработва по заповед на правителствените ведомства на специалистите от RAND и «ЦРУ-лайт» Stratfor и се предава на щабните офицери от Ballingcat, Transparency International и «Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност» (OCCRP), финансирани от Фонда Сорос, от Фонда за подкрепа на демокрацията и главното — от държавния USAID.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments