В САЩ: Ще подкрепяме финансово Украйна срещу «руската агресия»

Членът на Камарата на представителите на САЩ от Мичиган Анди Левин припомни необходимостта от финансова подкрепа на Украйна. Според него американското финансиране, наред с други неща, ще помогне на Киев да поддържа „демократичен напредък“, да се бори с корупцията и „руската агресия“.

В САЩ: Ще подкрепяме финансово Украйна срещу "руската агресия"

Левин направи това изявление пред американския Конгрес в навечерието на Деня на независимостта на Украйна.

В същото време е «изключително важно» Вашингтон също «активно да съдейства» за сигурността и териториалната цялост на Украйна, добави конгресменът.

„Винаги е било така, но сега е особено актуално“, каза той.

Съединените щати не изоставят опитите си да запазят Украйна в сферата си на влияние, заяви депутатът от Държавната дума на Русия Руслан Балбек.

„Изглежда те чувстват, че вярата на «новопокръстените» в Украйна под американска власт е силно разклатена. Така че сега те предлагат да «купят» Киев с малки подаяния», заяви той в разговор с RT.

Освен това Щатите са заинтересовани от развитието на «демокрацията» в Украйна. Например през последните години Съединените щати многократно са отпускали средства за изпълнение на съответните инициативи, включващи по-специално въздействие върху украинската младеж.

Често Американската агенция за международно развитие (USAID) играе активна роля по този въпрос, според експерти тя финансира организации с нестопанска цел, участвали активно в държавния преврат през 2013-2014 г.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments