Талибаните преследват силите на НАТО, очакват се екзекуции

Талибаните засилиха преследването на хора, които са работили за силите на НАТО или предишното афганистанско правителство, предупреждава документ на ООН, съобщава БиБиСи.

Талибаните преследват силите на НАТО, очакват се екзекуции

В него се казва, че бойците претърсват всяка къща, за да намерят целите си и заплашват семейства.

Талибаните правят опити да успокоят афганистанците, обещавайки, че няма да има «отмъщения». Но има опасения, че талибаните не са се променили.

Предупреждението, че групата преследва «сътрудници» е в документ на Норвежкия център за глобални анализи на RHIPTO, който предоставя разузнавателна информация на ООН.

«Има голям брой лица, които в момента са преследвани от талибаните и заплахата е кристално ясна», коментира Кристиан Нелеман, който оглавява групата зад доклада. 

«Ако не се предадат, талибаните ще арестуват, преследват, разпитват и наказват членове на семействата на тези лица.»

Той предупреди, че всеки в черния списък на талибаните е в сериозна опасност и че може да има масови екзекуции.

Чуждите сили продължават усилията да изведат своите граждани от Афганистан.

Представител на НАТО заяви в петък, че повече от 18 000 души са евакуирани през последните пет дни от летището в Кабул.

Още 6000, сред които бивши преводачи на чужди въоръжени сили, са в готовност за излитане късно в четвъртък или рано в петък.

Целта е да се удвоят усилията за евакуация през уикенда, каза служителят.

Извън летището ситуацията остава хаотична. Талибаните блокират афганистанците, които се опитват да избягат.

Очаква се президентът Джо Байдън, който е подложен на остра критика заради това, се очаква да говори в петък за усилията за евакуация.

Победата на талибаните връща групата на власт 20 години по-късно, след като те бяха изгонени при инвазия, ръководена от САЩ.

При предишното си управление талибани прилагаха широко всякакво насилие, включително публични екзекуции.

Но на първата си пресконференция след връщането на контрола над Афганистан групата представи помирителен тон, обещавайки правата на жените да бъдат зачитани «в рамките на ислямското право».

Съобщава се, че талибаните са се ангажирали да не принуждават жените да носят бурка. Вместо това хиджабът — или забрадката — ще бъде задължителен.

Те също така казаха, че не искат «никакви вътрешни или външни врагове» и че ще има амнистия за бившите членове на силите за сигурност и тези, които работят с чужди сили.

Международните сили — и много афганистанци — остават скептични.

Ръководителят на ООН Антонио Гутериш заяви, че единственият лост, който въобще има ООН върху талибаните, е желанието им поне на думи за международно признание.

Попитан в интервю дали смята, че талибаните са се променили, президентът Байдън отговори «не«, добавяйки, че групата е изправена пред «екзистенциален» избор дали искат да бъдат признати.

Коментари:

comments powered by HyperComments