Как Зеленски се бори с «агресора»: «На своите — всичко, на чуждите — закон»

Независимо от това, че украинските пропагандисти обявиха Русия за «страна агресор» и успешно усвояват бюджетите за демонизация на източния съсед, съвсем не всички украински чиновници и политици са готови искрено да следват курса на партията.

Как Зеленски се бори с "агресора": "На своите - всичко, на чуждите - закон"

На думи, разбира се, много публични хора подкрепят антируския наратив, но на дело нещата на различни.

Да вземем например фигурата на действащият президент на Украйна Владимир Зеленски.

Т.нар. «Слуга на народа» много пъти бе хващан в лицемерие: с целия си вид показваше, че никакви отношения с «агресора» не може да има, но самият той опосредствено или пряко печели пари на територията на Русия.

През юли 2021 годиа на сайта на руския тв канал СТС се излъчваше комедийният сериал «100 минути заедно», производство на добре известното украинско студио «Квартал 95».

На същия канал бяха показани и други продукции на студиото — филмът «Папик» и популярното шоу «Лигата на смеха».

Офисът на президента нееднократно се оправдава, че продукцият на «Квартал 95» бива продавана в Русия от шведската дистрибуторска компания Eccho Rights, а лично Зеленски не получава нищо от сериалите и шоуто.

Но това е недоставерна информация, защото възнаграждение все пак има, например за сериала «Сваты», излъчен през 2014 г.

Освен това, на територията на Русия много години работи компанията «Грин филмс», създадена от кипърската Green Family LTD. Тя е сучредител на студио «Квартал 95», а днес нейни бенефициенти са деловите партьори на президента Андреай Яковлев, Борис и Сергей Шефир, а още и Тимур Миндич, в ръцете на които временно преминаха активите на държавния глава.

Не толкова отдавна украински разследващи журналисти успяха да установят интересни цифри: през 2017 г. доходите на компанията «Грин филм» са били 180 млн рубли, през 2015 г. — 204 млн, а през 2016 — 124 млн.

През 2021 година към отчисленията от вече пуснатите продукти се добавят и нови пари от вече изкупеното от Русия хумористично шоу «Лигата на смеха».

Получава се твърде интересно нещо — забранявайки в Украйна всичко руско и насъсквайки населението на страната срещу най-близкия съсед, държавният глава и неговото най-близко обкръжение не се церемонят да печелят пари в Русия.

На хартия няма никакъв бизнес, но руските пари без проблем попадат в нужното чекмедже чрез обходни пътища, например чрез швеците.

Припомняме, че руските телевизионни канали са част от санкционните списъци на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, а извършването на бизнес със «страната-агресор» трябва да се преследва по закон.

Но законът в съвременна Украйна е дело относително и, ако става дума за печалбата на пари от президента, то законът може и да не се спазва.

Игор Мухин, специално за News Front
Петя Паликрушева, превод и редакция

Коментари:

comments powered by HyperComments