Dziennik Gazeta Prawna: Афганистан показа, че никой не иска да се бие за ценностите на Запада

Авторът счита, че Афганистан е показал на света истината: никой в ​​Афганистан не иска да се бори за западната «свобода на сексуалните малцинства». Хората гледат все по-безразлично на изборите, които все по-често представляват размяна на пари за власт.

Оказва се, пише авторът, че Западът няма какво да предложи на света днес, освен нова форма на корупция и псевдохуманна пропаганда.

Превод от Dziennik Gazeta Prawna (Полша):

Dziennik Gazeta Prawna: Афганистан показа, че никой не иска да се бие за ценностите на Запада

Благодарение на факта, че американците и техните съюзници от НАТО напуснаха Афганистан, стана ясно едно: за това, което Западът предлага на човечеството, почти никой извън Запада не иска да се бори.

«Те и до днес имат много предимства пред талибаните: числен превес, съвремено оръжие и снабдяване, въздушни сили, те преминаха през наша подготовка. Но те трябваше само използват всичко това», сподели за афганистанската армия три дена преди влизането на талибаните в Кабул прессекретарят на Пентагона Джон Кирби.

«Талибаните нямат технически съвършено въоръжение, но те имат финансова стабилност. Те функционират като сплотена група», обясни за портала «Политико» Неха Двиеди — сътрудничка на глобалната компания «Джейнс информейшън груп», която се занимава със събирането на информация и нейния анализ.

Причината за поражението на правителствените сили тя вижда в «корупцията, лошото управление и липсата на сплотеност».

Изкривяване на реалната картина

Най-честно бихме могли да наречем всички тези коментари куп лъжи. Въпреки това, меко казано, можем да кажем така: експертите изкривяват реалната картина, когато назовават причините за краха на реда, който САЩ и НАТО се опитваха да натрапят в Афганистан през последните двадесет години.

Всъщост, поражението на САЩ и НАТО се обяснява много просто: нито един афганистанец не поиска да умира за това, което през тези две десетилетия му предлагаше най-крупната западна държава и нейните съюзници.

Нещо повече, афганистанците в болшинството не искаха дори да се борят за тези западни нововъведения, затова тази хартиена къщичка така бързо се разпадна.

Строиха я 20 години, а тя рухна за месец, при това защото талибаните нямаха транспортни средства, позволяващи им по-бързо да завземат поредните градове.

Тази тъжна истина най-накрая беше осъзната от президента Джо Байдън, който каза в телевизионното си обръщение към американците:

„Ние дадохме на афганистанците всичко, за да определят своето бъдеще, но не можахме да ги снабдим с желанието да се борят за него“.

Частите на талибаните наброяват около 75 хиляди бойци.

Те практически нямат артилерия, ракети, танкове.

Западът снабди правителствената армия на Афганиста със съвременно въоръжение, в това число със самолети — за 350 000 военнослужещи.

Ако те и техните офицери бяха демонстрирали боен дух, желание за се борят за новия, привнесен от Запада начин на живот, те щяха да успеят да разбият талибаните за година, при това нямаше да се нуждаят от помощта на НАТО.

Между другото, те не успяха дори относително дълго да удържат който и да е от крупните градове.

В резултат талибаните разгромиха правителствената армия, по-точно тя сама се разсипа или се втурна да бяга в съседните държави.

Източник: https://wiadomosci.dziennik.pl/opinie/artykuly/8227569,afganistan-wycofanie-wojsk-usa-opinia-krajewski.html

Петя Паликрушева

 

 

Коментари:

comments powered by HyperComments