В Германия съдят екс-секретарка на коменданта на концлагер

В Германия на 30 септември ще започне процесът срещу бившата секретарка на коменданта на концентрационния лагер Щутхоф. Това съобщи РИА Новости, позовавайки се на пресслужбата на съда на град Ицехо.

В Германия съдят екс-секретарка на коменданта на концлагер

Според агенцията изслушванията ще продължат до 7 юни 2022 г. Датата на обявяване на окончателната присъда не е известна.

В съобщението се казва също, че заподозряната е обвинена в участие в повече от 11 хиляди убийства и опити за убийства, докато е работила като секретар от 1943 до 1945 г. Делото се разглежда в отделението за непълнолетни, тъй като по време на престъплението заподозряната е била на възраст под 21 години.

По-рано беше съобщено, че руската ФСБ е разсекретила документи за зверствата на нацистите в Източна Прусия, сега Калининградска област. По-специално документите на концентрационния лагер Щутхоф са обнародвани. Отбелязва се, че там «чрез използване на газови камери, ваксинация срещу тиф и други инфекциозни заболявания, както и от глад» са били убити до хиляда граждани на СССР и други държави.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments