The Independent: Белият дом призна, че САЩ са оставили на талибаните «доста голямо количество» военна техника

Джейк Съливан, главен съветник по сигурността на президента на САЩ, заяви, че американската армия е загубила значителна част от многомилиардната си военна техника в Афганистан, включително хеликоптери, дронове и джипове Black Hawk. В същото време официалното лице призна, че не разполага с данни за точния брой оръжията, които талибанските бойци са завладели, съобщава The Independent.

The Independent: Белият дом призна, че САЩ са оставили на талибаните "доста голямо количество" военна техника

Главният съветник на президента Джо Байдън по сигурността призна, че американската армия е загубила значителна част от военното си оборудване в Афганистан. Цената на това оръжие, първоначално дарено на правителствените сили, се изчислява на милиарди долари, пише The Independent.

„Очевидно нямаме пълна представа къде е изчезнала всяка част от военното оборудване“, каза съветникът по националната сигурност Джейк Съливан на пресконференция в Белия дом.

«Но определено, огромно количество военна техника е попаднала в ръцете на талибаните и, разбира се, съмняваме се, че с готовност ще ни го предадат на летището.»

Афганистанската армия се «изпари» след мащабната офанзива на талибаните в цялата страна през последните дни на фона на изтеглянето на американските сили от страната. Те оставиха на бойците хеликоптери Black Hawk, дронове, джипове Humvee и бронирани превозни средства с усилена провоминна защита, отбелязва вестникът.

„Мисля, че това е много добър пример за трудния избор, пред които е изправен президентът“, добави Съливан.

„Тези «Черни ястреби» не бяха предадени на талибаните. Те бяха предадени на афганистанските сили за национална сигурност, за да могат да се защитават, по специална молба на президента Ашраф Гани, който дойде в Овалния кабинет и поиска, наред с други неща, допълнителни въздушни средства.

Миналата седмица талибаните иззеха военна техника на САЩ за милиарди долари на летището в Кундуз. Президентът Гани избяга от страната в неделя, когато ислямистите поеха контрола над Кабул, припомня The Independent.

Източник: https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/taliban-military-equipment-us-military-b1904308.html

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments