SRF: Победата на Талибаните е срамно поражение и позор за НАТО

Завземането на властта в Афганистан от талибаните е тежък позор и срамно поражение за НАТО, счита Фреди Гщайгер, кореспондент на швейцарския телевизионен канал SRF. Един от най-големите проекти на алианса през последните две десетилетия бе безславно погребан: западните страни не успяха да изградят демокрация в Афганистан, а сега дори не говорят за бъдещето на страната и нейното население.

SRF: Победата на Талибаните е срамно поражение и позор за НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг не е създаден за големи речи: дори когато може да отчете нещо положително, той прави прекалено сдържано впечатление, пише дипломатическият кореспондент на швейцарския телевизионен канал SRF Фреди Гщайгер.

Когато обаче Столтенберг се наложи да говори за провала на западния военен алианс в Афганистан, той изглеждаше дълбоко съкрушен, дори смазан. Той говори за трагедията и разочарованието — силни думи за сегашния генерален секретар на НАТО.

Но сега това не изненадва никого, счита швейцарският кореспондент. За алианса, който временно е разположил 130 000 войници от десетки страни в Афганистан, това е срамно поражение — или, както например каза германският канцлер Армин Лашет, „това е най-голямото фиаско, което НАТО претърпя от създаването си“. Това е фиаско, във възможността на което никой не вярваше, то е истински срам за алианса, подчертава кореспондентът.

Още през 2015 г. Столтенберг решително подкрепи продължаването на западната военна мисия в страната, припомня SRF. Освен това бе постигнат значителен напредък в развитието на местните военни сили и стабилизирането на Афганистан. Посланието към афганистанския народ звучеше така: няма да ви оставим в беда.

Сега, шест години по-късно, вече никой не говори за напредък. Очевидно вече се появи напълно различен избор: или изтеглете войските с риск, че след това талибаните отново ще завземат властта, или останете с години или дори десетилетия и, ако е необходимо, дори възобновете военните действия. Всичко това — без никакви перспективи за дългосрочен и стабилен успех.

Според генералния секретар на НАТО, афганистанското правителство е виновно за краха и преврата, които се случиха понастоящем толкова рязко и бързо, защото афганистанаското правителство не успяло да се справи със своите задачи. Въпреки това Столтенберг призна, че трябва да се преразгледа критично собствената роля на алианса в случилото се и той да се поучи от това. Какъв урок трябва да се извлече, той не уточни. Едно е ясно: НАТО няма да се заеме с такава амбициозна задача като формирането на стабилна демократична нация от такава напълно разрушена страна като Афганистан, убеден е авторът на статията.

Колкото до това какво да се прави по-нататък, на срещата на алианса след заседанието на Съвета на НАТО настъпи объркване. Човек може твърдо и конкретно да каже само, че сега приоритетът е евакуацията на хората на алианса. Едва след това НАТО ще може отново и само много избирателно да извърши военна намеса, ако терористичните атаки срещу западните страни започнат от Афганистан, както вече се случи през 2001 г. Столтенберг изрази тази идея пред талибаните като предупреждение.

Абсолютно нищо не се чува за бъдещето на Афганистан и неговото население: нито от НАТО, нито от ЕС, нито от Вашингтон или от другите западни столици, подчертава кореспондентът на SRF.

Така един от най-големите политически проекти през последните две десетилетия бе безславно погребан без излишен шум, завършва швейцарският телевизионен канал.

Източник: https://www.srf.ch/news/international/machtuebernahme-der-taliban-eine-brutale-schmach-fuer-die-nato

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments