„Скандалът с касетите на Деркач“ — инструмент за борба с политическите съперници на Зеленски

„Скандалът с касетите на Деркач“ — инструмент за борба с политическите съперници на Зеленски

„Скандалът с касетите на Деркач“ - инструмент за борба с политическите съперници на Зеленски

Информационният шум около скандала с т. нар. „Касети Деркач“ леко поутихна, което означава, че е крайно време да изчистим този случай от ненужни детайли и да проследим основната сюжетна линия: в чия мелница налива вода скандалът със записите на разговори?

Примопняме, Андрий Деркач е извънфракционен народен депутат, който публикува записи на разговори на хора, чиито гласове наподобяват тези на президента на Украйна Петро Порошенко, президента на САЩ Джо Байдън, руския президент Владимир Путин и др.

Според самия депутат тези записи говорят за „външния контрол“ на Украйна под управлението на Петро Порошенко, по-специално защото Порошенко се е договарял с Джо Байдън относно назначаването и уволнението на длъжностни лица, а също така е обсъждал въпроси с Владимир Путин.

Самият бивш президент на Украйна нарече публикуваните записи на разговори фалшиви, но това не попречи на прокуратурата да започне дело за държавна измяна срещу олигарха, а Държавното бюро за разследване — дело относно евентуалната незаконност запис на разговорите между Порошенко и Байдън.

Историята със записите е наистина сложна и объркваща, така че не е изненадващо, че тя бързо обрастна с различни спекулации и конспиративни теории. Но конспиративните теории са неблагодарно дело, особено когато има някои прости и разбираеми факти.

Сега журналистите пришиват руските специални служби към тази история, припомняйки миналото на самия Деркач и дори казвайки, че самият Кремъл стои зад изтичането на компрометиращите доказателства. В тази версия обаче има едно голямо противоречие, което унищожава целия антируски наратив.

Факт е, че самият Порошенко първоначално нарече тези записи трик на Кремъл и лично се опита да прехвърли отговорността върху Русия. Но, както видяхме по-нататък, по някаква причина тази версия не бе подета от кабинета на Зеленски, като продължиха да работят точково по фигурата на олигарха.

Защо е така, в крайна сметка на пръв поглед изглежда, че е полезно киевските власти да обвинят Русия за всичко, да нарекат изтеклите записи дело на руските специални служби, които се опитват да дискредитират Украйна в международен план, а след това да стартират нова антируска вълна?

Има само един отговор — „случаят Деркач“ първоначално беше използван при бившия президент на Украйна Петро Порошенко. Но тогава възникват нови въпроси: кой в ​​този случай би имал полза бившия държавен глава да бъде нападан и какъв смисъл носи изтичането на записите?

Всички публикувани разговори предполагат, че Порошенко е контролирана фигура, която действа по заповед на външни играчи. Освен това той, видите ли, тайно общува и с Путин, макар винаги публично да го критикува и обвинява за всички беди, сполетяли съвременна Украйна.

Ясно е, че подобни мотиви сериозно увреждат репутацията на Порошенко и го изобразяват не само като корумпиран чиновник и политик, зависим от външни куратори, но и като предател на украинската държавност — враг на народа, който трябва да бъде затворен.

Кой печели от всичко това? Точно така — сегашното украинско правителство, представено от Зеленски и неговия екип от „слуги на народа“, които след установяването на абсолютен диктат изчистват всякакви останали политически сили в страната, които потенциално претендират за мястото на президент.

В този смисъл е логично да се предположи, че «касетите Деркач» са добре стартиран инструмент за елиминиране на конкурентите. Този инструмент първоначално ли е създаден за Зеленски? — това е неизвестно. Но днес той събира плодовете на скандала с изтеклите записи.

Това се подкрепя от факта, че поради неуспехите на „слугите на народа“ Порошенко отново е във възходяща тенденция и може да се превърне в проблем за г -н Зеленски, особено ако американците продължат да се дистанцират от проблемите на Украйна.

Превод и редакция Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments