Избягалият от Афганистан президент обеща да се върне

Афганистанският президент Ашраф Гани, който подаде оставка и избяга от страната, обеща да се върне и да се бори, съобщи ТАСС, позовавайки се на видеопосланието на политика.

Избягалият от Афганистан президент обеща да се върне

„Бях принуден да напусна Кабул, не исках да стана причина за кръвопролития в столицата“, обясни Гани.

Гани добави също, че планира да се върне в страната, за да продължи усилията си да се бори за интересите на народа на Афганистан.

Понастоящем Гани е в град Абу Даби. Политикът се съгласи да подаде оставка, след като талибаните (организация, забранена в Русия) завзеха властта в страната, Гани отлетя със семейството си за ОАЕ.

Афганистанският министър на отбраната Бисмила хан Мохамади призова Интерпол да арестува Гани за „продажба на родината му“.

В същото време в северната афганистанска провинция Панджшир се появи съпротива срещу радикалното движение на талибаните. Според телевизионния канал Ал-Алам войските, верни на вицепрезидента на страната Амрула Салех, участват в битки с талибаните в региона. Неговите сили вече са успели да прогонят талибаните от района Чарикар в съседната провинция Парван, според съобщения в медиите.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments