Hürriyet: С падането на Кабул от Талибаните настъпва мракът за всички жени в Афганистан

Падането на Кабул може да се случи дори по-рано от очакваното, казват експерти, включително от администрацията на Байдън. Освен всичко друго, важен въпрос днес е съдбата на афганистанските момичета и жени в случай на падането на Кабул. Според специалния представител на генералния секретар на ООН за Афганистан трябва да се подготвим за най-лошото.

Превод от Hürriyet (Турция): 

Hürriyet: С падането на Кабул от Талибаните настъпва мракът за всички жени в Афганистан

Съобщенията за афганистанци, влизащи нелегално в Турция, са на дневен ред все повече и повече всеки ден. Междувременно събитията на афганистанския фронт бързо се приближават, стъпка по стъпка, до сценария масова катастрофа. Понастоящем експертите най-вече се опасяват, че талибаните, получили военно превъзходство на земята, скоро ще доминират в цялата страна.

В този контекст сега «падането на Кабул», уви, се превърна в много вероятна възможност.

Всъщост за това, че Талибаните могат да вземат под контрол цялата страна, беше пряко обяснено не толкова отдавна, на 21 юли, от самия председател на Обедиения комитет на началник щабовете на САЩ, генерал Марк Мили.

Той обърна внимание на това, че могат да възникнат и други сценарии, наричайки ги в това число «разпад», «засилване на местните полеви командири».

Падането на Кабул може да се случи дори по-рано от очакваното.

Кабул може да падне в рамките на шест месеца, тоест до началото на март 2022 г.

Но последните оценки от военните среди показват, че Кабул може да падне в рамките на 90 дни. А това е средата на ноември. Същата публикация отбелязва, че някои прогнози изместват датата до 30 дни.

САЩ признаха победата на талибаните

Критичният праг тук е 31 август, когато изтеглянето на американските войски от Афганистан завършва.

При всички случаи фактът, че в разузнавателните анализи прогнозите за Кабул непрекъснато се придвиждат напред, показва, че американската администрация, напускайки страната, вече се подготвя за сценария, при който талибаните ще влязат през портите на Кабул, а американците са се примирили с тази ситуация.

С други думи, САЩ, съдейки по всичко, са се съгласили да отстъпят Афганистан, където те преди 20 започнаха война срещу «Талибаните» и «Ал Кайда» и са се примирили с поражението си.

Множество афганистански жени предават на служителите на ООН своите „страхове“ да не бъдат убити от талибаните, защото са работили за правителството или неправителствените организации и че ще бъдат лишени от възможностите за образование и здравеопазване.

«Ние вече не говорим за защита на нашите достижения, нашите права, ние говорим вече само за оцеляването си», казва афганистанска жена.

Друга твърди, че «съжалява, че нейната дъщеря е получила образование, защото това я е поставило в по-уязвимо положение».

Източник: https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/sedat-ergin/kabil-duserse-kadinlari-ve-kiz-ogrencileri-bekleyen-karanlik-41871400

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments