Fox: Бивш затворник от Гуантанамо, освободен от Обама, се оказа „вдъхновител на смяната на режима“ в Афганистан

Един от организаторите на завземането на властта в Афганистан е лидерът на талибаните Хайрулла Хайрхва, който беше задържан в затвора в Гуантанамо. През 2014 г. правителството на САЩ сключи сделка с радикалната групировка и го замени за сержанта от американската армия Боуи Бергдал, съобщава Fox News.

Fox: Бивш затворник от Гуантанамо, освободен от Обама, се оказа „вдъхновител на смяната на режима“ в Афганистан

Според някои данни, един от организаторите на завземането на властта в Афганистан от талибаните е лидерът на групировката, Хайрулла Хайрхва. През 2014 г. той е освободен от тогавашния президент Барак Обама в замяна на сержанта от американската армия Боуи Бергдал, съобщи Fox News.

Хайрхва, който бил министър на вътрешните работи на Афганистан при талибаните, бил арестуван след атентатите на 11 септември и задържан в Гуантанамо от 2002 до 2014 г. Представители на Пентагона считали човека за близък сътрудник на Осама бин Ладен и настоявали той да не бъде освобождаван от ареста, тъй като е „твърде опасен“.

Но през 2014 година го пуснали от Гуантанамо след сделка, която администрацията на Обама сключила с ислямистите. Хайрхва влизал в т.нар. талибанска петорка, която властите в САЩ заменили за Бергдала, пояснява Fox News.

След това членовете на талибанаската петорка отлетели за Катар. Те станали единствените «вечни затворници» в Гуантанамо, пуснати от затвора без съгласието на комисията, което тогава предизвикало критика от страна на сенатора Джон Маккеайн.

Той нарекъл освободените затворници «най-радикални от радикалите» и «най-опасни от опасните хора».

Не е ясно следното: подкрепял ли е Байдън решението за замяната на лидерите на «Талибаните» за Бергдала. Но самият Обома високо оценил сделката и заявил, че САЩ «се стремят да съкратят мащабите на войната в Афганистан и да затворят Гуантанамо».

Но през 2017 г. Бергдал признал себе си за виновен  в дезертьорство и недостойно поведение пред противника.

А Доналд Тръмп, заемащ тогава поста президент, се нахвърлил върху сержанта с критика, наричайки го «мръсен изгнил предател», добавя Fox News.  

Някои лидери на Талибаните обещаха да се сражават с американските войски след тяхното  освобождаване от Гуантанамо.

Но западните дипломати в края на краищата ги признаха за официални представители на «Талибаните» на неотдавнашните мирни преговори.
«Започнах джихад, за да заставя чуждестранните войски да напуснат страната ми и за установяване на ислямска форма на управление. И джихадът ще продължава дотогава, докато не постигнем тази цел с помощта на полическо споразумение», заяви Хайрхва, присъстващ на преговорите.

Съществуват предположения, че именно Хайрхва е станал «вдъхновител за смяната на режима» в Афганистан. Нещо повече, бойците от «Талибаните» вече заявиха, че планират да върнат своите лидери от Катар след завземането на Кабул, подчертават от Fox News.
Байдън отмени политиката от епохата на Тръмп, касаеща Гуантанамо, с цел закриване на затвора в неопределено бъдеще. Миналия месец главата на Белия дом пусна първия затворинк Абдула Латих Насер, обвинен в тероризъм.

Обама все още не е реагирал на падането на афганистанското правителство. По-рано той времено затвори коментарите на страницата си в Instagram, след като тя бе наводнена с призиви да направи нещо във връзка със завземането на властта в страната.
В същото време Байдън продължава твърдо да отстоява решението си за напускането на САЩ от Афганистан.

«Американските войски не могат и не трябва да се сражават и да умират във война, в която самата афганистанска армия не иска да се сражава», каза президентът.

Източник: https://www.foxnews.com/politics/reported-mastermind-taliban-takeover-released-guantanamo-obama-bergdahl

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments