Борел: В Афганистан е кошмар, затова тръгваме със САЩ срещу Русия и Китай

Европейският съюз не трябва да позволява на Русия и Китай да поемат контрола над ситуацията в Афганистан и да станат основни спонсори на Кабул.

Това заяви върховният представител на ЕС по външни работи и политика на сигурност Жозеп Борел, говорейки в четвъртък на заседание на комисиите по външни работи и развитие на Европейския парламент, съобщават «Ройтерс» и ТАСС.

Борел: В Афганистан е кошмар, затова тръгваме със САЩ срещу Русия и Китай

«Проведохме среща на външните министри на ЕС относно Афганистан, на която разменихме мнения за това как ЕС трябва да се позиционира във връзка с новата политическа реалност в Кабул. ЕС не трябва да позволява на Русия и Китай да поемат контрола над ситуацията в Афганистан и спонсорира Кабул. Трябва да действаме», каза Борел.

Той каза още, че ЕС «трябва да работи в тясно сътрудничество със САЩ и да засили дипломатическите усилия за разработване на обща позиция с нашите съюзници, скоро ще имаме виртуална среща с колеги от Групата на седемте (Г-7), за да продължим дискусиите по тази тема.»

В същото време Борел призова държавите от ЕС да говорят с всички държави, които имат влияние в Афганистан и със самите талибани.

«Да, трябва да говорим с талибаните и трябва активно да си сътрудничим с ключови международни партньори, които имат влияние в Афганистан. Турция, Китай, Русия получиха нови възможности да увеличат влиянието си в Афганистан. Иран, Пакистан, Индия също имат значително влияние в региона», подчерта той.

Събитията в Афганистан са катастрофа за доверието към Запада в света и не можеха да бъдат предвидени от западните разузнавателни служби, коментира Борел.

«Това е бедствие и кошмар за афганистанския народ. Къде бяха нашите разузнавателни агенции, които не можеха да предвидят това. Сигурен съм, че дори талибаните не биха могли да предвидят това», каза той.

News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments