Борел: ЕС не трябва да позволш на Русия и Китай да поемат контрола върху ситуацията в Афганистан

Европейският съюз не трябва да позволява на Русия и Китай да поемат контрола над ситуацията в Афганистан и да станат основните спонсори на Кабул. Това заяви върховният представител на ЕС по външни работи и политика на сигурност Жозеп Борел, говорейки в четвъртък на извънредно заседание на комисиите по външни работи и по въпросите за развитие на Европейския парламент.

Борел: ЕС не трябва да позволш на Русия и Китай да поемат контрола върху ситуацията в Афганистан

«Проведохме среща на външните министри на ЕС относно Афганистан [17 август в онлайн-формат], на която разменихме мнения за това как ЕС трябва да се позиционира във връзка с новата политическа реалност в Кабул.
ЕС не трябва да позволява на Русия и Китай да поемат контрола над ситуацията в Афганистан и да станат спонсори на Кабул.Трябва да действаме, каза Борел.

 

Той също така заяви, че ЕС „трябва да работи в тясно сътрудничество със САЩ и да засили дипломатическите усилия за разработване на обща позиция с нашите съюзници, скоро ще имаме виртуална среща с колеги от Групата на седемте (G7), за да продължим дискусиите по тази тема. »

В същото време Борел призова държавите от ЕС да говорят с всички държави, които имат влияние върху Афганистан и върху движението «Талибан».

Продължаваме да следим обстановката и да ви информираме. Очаквайте подробности в развитие.

 

Коментари:

comments powered by HyperComments