Жителите на града масово напускат Кабул (видео)

Ето така е в момента в Кабул, Афганистан: Жителите на града масово го напускат на фона на новините за завземането му от властта на «Талибаните».
Жителите на града масово напускат Кабул (видео)

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, коментирайки развитието на ситуацията в Афганистан, заяви, че афганистанските сили не са могли да защитят страната. Такова, по американски ехидно-жинично заявление.
Г -н Блинкен съобщи, че комплексът на американското посолство в Кабул се прехвърля в летището. И още едно доста интересно заявеление- Държавният секретар подчерта, че САЩ са били в Афганистан, за да премахнат терористичната заплаха и са достигнали целта си.

Държавният секретар Блинкен заяви, че САЩ са достигнали целите си в Афганистан

„Служителите на посолството в Кабул напускат, прехвърлят се на летището“, каза Антъни Блинкен в интервю за CNN и ABC (преведено по Ройтерс).
Той отбеляза, че посолството в Кабул има списъци с хора, които трябва да бъдат защитени от опасност, а изтеглянето на самата дипломатическа мисия ще бъде безопасно.

Г -н Блинкен каза, че ситуацията с посолството на САЩ в Кабул «очевидно не е като в Сайгон» (държавният секретар има предвид виетнамската война, в която участваха САЩ).

„Съединените щати бяха в Афганистан, за да премахнат терористичната заплаха и постигнаха целта си“, каза Антъни Блинкен (превод на ТАСС).
Държавният секретар заяви, че САЩ са предупредили талибаните (движението е признато за терористично в Русия и забранено), че ще бъде даден „бърз и решителен отговор“, ако бойците се опитат да попречат на действията на американския персонал. Г -н Блинкен заяви, че „просто не е в наш интерес“ да оставаме в Афганистан.И тук е прав- САЩ действат винаги и единствено, изхождайки от интересите си.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments