Wirtualna Polska: Това не е първият път, в който американците се спасяват с бягство, драмата в Европа започва

Драмата на Афганистан ще се превърне в драма на Европа, раят отново отвори вратите си за терористите и много скоро Европа ще започне да жъне плодовете от бягството на американците, пише Wirtualna Polska. Какво постигнаха американците за 20 години?

„Това не е първият път, в който те водят война, а след това се спасяват с бягство“, възмутени са поляците.

Превод от Wirtualna Polska (Полша):

Wirtualna Polska: Това не е първият път, в който американците се спасяват с бягство, драмата в Европа започва

Трудно е да се повярва на кадрите, които идват от Афганистан, както и от мащабите на унижението на американците. Следствията от победата на талибаните, между другото, скоро ще можем да ги видим на нашата източна граница.

«Талибаните не са армията на Северен Виетнам, това са напълно несъпоставими неща.

Няма как да видите от покрива на посолството на САЩ в Афганистан да евакуират хора», заяви в началото на юли американският президент Джо Байдън, отговаряйки на въпроса: не напомня ли извеждането на американските сили от Афганистан за виетнамските събития.

Изминаха по-малко от два месеца. Сътрудниците от посолството в Кабул унищожават документи, дипломатите биват извозвани с вертолети, американските граждани в паника се втурват към летището.

Байдън чува хохота на историята: падането на Сайгон през 1975 г., последният акорд на войната във Виетнам, изглеждаше точно така.

Тогава в течение на два априлски дена вертолетите взеха от покрива на американското посолство няколко хиляди дипломати, а снимките фиксираха този позор.

На този фон днешното унижение изглежда още по-дълбоко.

Афганистанската столица падна пред очите на целия свят, както Сайгон, нещо повече, американците я отстъпиха на талибаните в навечерието на 20-та годишнина от началото на «войната срещу тероризма» в Афганистан и Ирак.

Източник: https://opinie.wp.pl/to-koniec-swiat-patrzy-na-drugi-sajgon-za-te-katastrofe-zaplaca-tez-polacy-opinia-6672512494688768a

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments