Военните евакуационни полети се възобновяват от Кабул

Военните евакуационни полети се възобновяват от Кабул, тъй като американският президент Джо Байдън заяви, че „стои твърдо“ зад решението за изтегляне на войските от Афганистан, съобщи «Ал Джазира».

„Стоя категорично зад решението си … развитието на събитията от изминалата седмица подсилва убеждението ми, че прекратяването на военното участие на САЩ в Афганистан беше правилното решение», заяви американския президент Джо Байдън, съобщи «Ал Джазира».

На фона на завземането на Кабул от талибаните тълба обузумели от страх афганистанци нахлуха в международното летище «Хамид Карзай» с надежда да попаднат в който и да е отлитащ самолет, съобщихме по-рано.

Тълпа щурмува летището в Кабул, военните от САЩ откриха стрелба

В отговор военните от САЩ започнаха да правят предупредителни изстрели във въздуха.

Това съобщи днес, 16 август, AFP.

В блъсканицата умират хора. Както се вижда от кадрите от транслацията, стотици хора пробиват бариерите и се опитват да се изкачат по рампата за кацане на самолети, за да излетят от Афганистан.

Тълпа щурмува летището в Кабул, военните от САЩ откриха стрелба
Иллюстрация: AFP

Летището в Кабул е последният обект в Афганистан, което остава под контрола на силите на НАТО, неговата сигурност се осигурява от военните на САЩ, Великобритания и Турция.

Пресслужбата на Държавния департамент обяви, че САЩ са приключили с евакуацията на служителите на посолството си в Кабул до летището в афганистанската столица. Говорителят на Пентагона от своя страна заяви, че САЩ възнамеряват да увеличат броя на военните в района на летището в Кабул до 6000 в близко бъдеще.

По-рано бойците от «Талибаните» (организацията е забранена в Руската федерация) влязоха в Кабул без бой и започнаха да окупират държавните институции, изоставени от правителствените сили. Афганистанският президент Ашраф Гани избяга от страната, според телевизия Al Arabia той е в Ташкент.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments