TNI: Руският Т-90 — най-успешният танк

Т-90 е гръбнакът на руските танкови сили, пише американският експерт. Машината има три нива на защита срещу вражески огън, може да стреля с управляеми ракети. Но конструкторите не спират дотук и постоянно подобряват танка. Това не на последно място се дължи на силното търсене в чужбина. Авторът обяснява причините за успеха на този танк.

Превод от The National Interest, САЩ:

TNI: Руският Т-90 - най-успешният танк

Модифицираният Т-90С се превърна в един от най-успешните експортни продукти на руската отбранителна индустрия

Универсалният и смъртоносен Т-90 е основният боен танк на постсъветска Русия.

Началото му се поставя със съветската програма, чиято цел е да обедини основните бойни танкове Т-64, Т-72 и Т-80 и да създаде на тяхна основа единен съвременен танк, който може да се превърне в надеждна и дългосрочна платформа за бъдещи модификации.

Базовият модел Т-90 тежи 48 тона, има двигател В-84MС, има максимална скорост от 60 километра в час и има резерв на мощност от около 550 километра. Т-90 е донякъде подобен на предишните модели Т-72, ​​на базата на които е разработен; но зад познатото шаси стоят много структурни подобрения, благодарение на които машината достига напълно ново ниво в характеристиките си.

Т-90 има три нива на защита. Първо, композитната броня защитава кулата. На второ място, танкът има динамична защита Контакт-5.

Тези блокове динамична защита, които биват наричани тухли, придават на танка характерната му форма на кутия. Те са разположени така, че да отслабят пробивната способност на някои боеприпаси.

Танкът има комплект за оптико-електронно заглушаване «Щора-1», който се състои от механизми за оповестяване, средства за заглушаване и автоматично изстрелвани аерозолни гранати, които нарушават работата на системите за прицел на противника.

Т-90 има шасито на Т-72, ​​а оръжейният комплекс до голяма степен е взет от Т-80. Арсеналът на Т-90 се основава на 125-мм гладкоцевно оръдие 2А46М, което е дълбоко модернизиран роднина на съветското тежко оръдие „Спрут“.

Стрелбата с оръдието може да се осъществява с боеприпаси от различни видове, включително бронебойни, фугасни осколочни и противотанкови управляеми ракети 9М119М „Рефлекс“.

Ефективният обхват на стрелба на «Рефлекс» е до 5 километра. Ракетата се управлява в полуавтоматичен режим и е способна да поразява леки нисколетящи цели като хеликоптери.

В арсенала на Т-90 има и дистанционно управляема 12,7 мм зенитна картечница и 7,62 мм картечница, съчетана с оръдие.

Много от тези характеристики са претърпели значителни промени през следващите десетилетия, тъй като се появяват множество варианти на този танк. Това не на последно място се дължи на силното чуждестранно търсене. Т-90С се превърна в един от най-успешните експортни продукти на руската отбранителна индустрия. И е възможно той да остане най-успешният търговски експортен танк за времето си.

Източник: https://nationalinterest.org/blog/buzz/upgrades-galore-russia%E2%80%99s-t-90-tank-armored-killer-191346

Петя Паликрушева

 

Коментари:

comments powered by HyperComments