Първият германски самолет евакуира само 7 души от Кабул


Първият германски самолет евакуира само 7 души от Кабул

Първият германски самолет евакуира само 7 души от Кабул

Първият германски военен самолет, който кацна в Кабул след превземането на града от талибаните, евакуира само седем души, съобщи правителството на Германия. Това е резултат от хаоса на летището в афганистанската столица, това съобщи ЕНА News.

По-рано съобщихме, че при завземането на Кабул от талибаните бившите помощници на Бундесвера ги заплашва смърт, според Das Erste. Те са нетърпеливи да стигнат до Германия, но въпреки че Берлин е обещал да помогне, някои все още нямат визи. Сега те са принудени да се крият в конспиративни квартири в столицата на Афганистан и с тревога очакват кога талибаните ше ги намерят.

Das Erste: При завземането на Кабул помощниците на Бундесвера ще бъдат изколени

Талибаните завзеха регионалните столици. Тук те са обозначени с черни точки. А вчера те завзеха Мазари-Шариф в серната част на страната, в която много години се разполагаше щаб-квартирата на бундесвера.

Сеге боевете се водят в непосредствена близост до Кабул. Там и не само там на все по-голяма заплаха са подложени местните, които работеха за бундесвера.

Сега те се страхуват за живота си.

ЗАЛМАЙ АХМАДИ, бивш работник за бундесвера: Ние патрулираме територията. Ето, това е военен полицай от Германия.
Залмай Ахмади работи за бундесвера 13 година. Той също помага на немските войници като преводач. Сега той се намира в т.нар. конспиративна квартира в Кабул. Страхува се какво ще се случи, ако талибаните го открият.+
ЗАЛМАЙ АХМАДИ: Те ще ме заколят. Вероятно ще ми измъкнат очите, ще ми отрежат език
Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments