Нихон кейдзай (Япония): Украйна си играе с огъня

Украйна си играе с огъня. Без да чака покана за НАТО и ЕС, тя реши да помисли за Китай. Но сближаването с Поднебесната, опитът за балансиране между Запада, Китай и Русия е опасно нещо, предупреждава авторът. Китай е един от основните партньори за Русия и много цени отношенията си с нея.

Превод от Нихон кейдзай (Япония):

Нихон кейдзай (Япония): Украйна си играе с огъня

Опитите за балансиране между Запада и Китай са опасни

Украинският президент Владимир Зеленски се сближава с Китай. Това е на фона на хладното отношение от страна на САЩ и Европейския съюз, на чиято подкрепа разчита във връзка с конфликта с Русия. Този вид балансираща дипломация обаче може да създаде нови разногласия.

Преговорите за присъединяване към НАТО и ЕС не напредват. През юни президентът на САЩ Байдън, с когото украинският лидер поиска ранна среща, за да получи подкрепа в светлината на отношенията с Русия, започна диалог с руския президент Владимир Путин, като предпочете първо да се срещне с него.

Решаващият момент беше, че Байдън даде разрешение за завършване на „Северен поток 2“, газопровод, свързващ Русия и Германия.

След въвеждането в експлоатация на този тръбопровод, който заобикаля Украйна, стратегическата стойност на страната ще намалее. Колкото по-малко доставки на газ, толкова по-малко пари от транзит, така Украйна ще понесе финансов удар върху и без това разрушената си икономика.

Ситуацията се развива в съответствие със сценария на президента Путин, който иска да запази своето политическо и икономическо влияние в Украйна.

Президентът Зеленски започна да слага Съединените щати с Европа от едната страна на везната, а Китай от другата. Това е по-скоро дипломатическа тактика за привличане на вниманието на САЩ и Европа, отколкото отмъщение.

Главата на Украйна, разбира се, се надява на сериозни инвестиции от Китай, който през 2019 г. стана най-големият й търговски партньор. Това е прагматично решение, насочено към стимулиране на икономика, засегната от конфликта с Русия.

Но хитрият подход на президента Зеленски към Китай крие опасност.

Ако в момент, когато е необходимо да се засили сближаването със САЩ и Европа срещу Русия, възникнат разногласия около Китай, това ще даде на Русия повече поле за маневриране.

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел действат като посредници в руско-украинския конфликт, но президентът Путин със сигурност ще се опита да вкара разкол между Украйна и Европа, за да спечели предимство в преговорите.

Източник: https://www.nikkei.com/article/DGXZQOCD070PS0X00C21A8000000/

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments