ABC: Байдън назначи за съветник по «Северен поток 2» «убиеца на газопровода»

Амос Хохщайн е отговорникът на САЩ за Северен поток 2. Кой е той? Както и следваше да се очаква, той е професионален боец ​​срещу руските тръбопроводи. Именно него Байдън направи „координатор“ по всички въпроси, свързани със Северен поток 2. Тоест инспектор по чужда собственост. В края на краищата това е тръба между Федерална република Германия и Руската федерация, така че какво общо имат САЩ?

Превод от ABC (Испания): 

ABC: Байдън назначи за съветник по "Северен поток 2" "убиеца на газопровода"

Преди няколко седмици, по време на пътуването на американския президент Джо Байдън до Европа, Германия и САЩ най-накрая постигнаха споразумение по спорния газопровод „Северен поток 2“. Байдън реши да се откаже от противопоставянето на проекта, след като канцлерът Ангела Меркел публично заплаши Русия със санкции, ако Путин използва природния газ като „геополитическо оръжие“. Меркел отиде по-далеч и обеща финансова подкрепа на Украйна, за която транзитът на руския газ през нейната територия е важен източник на финансиране, който сега е изправен пред изчерпване.

Но Байдън очевидно не се съгласи с някои от обещанията на Берлин и назначи специален чиновник, който да следи ситуацията около проекта „Северен поток 2“.

Персонажът, избран за тази полицейска дипломатическа мисия е Амос Хохщайн, който бе назначен за специален посланик на САЩ по проекта «Северен поток 2» и който направо от немска територия ще наблюдава всичко около този проект и САЩ да е наред.

Този емисар на Байдън винаги е бил яростен противник на руския газ.

Пристигайки в Германия, той под лупа ще наблюдава всички съботия около тръбопровода.

Не забравяйте, че по време на президентството на Доналд Тръмп именно Хохщайн направи всички възможно, за да спре изграждането на тръбопровода, като обвини в прав текст Берлин в отстъпки пред руския шантаж. Тогава той дори каза, че Владимир Путин може във всеки момент да затвори газовия кран и да остави половин Европа без отопление по време на която и да е зима, ако ЕС застане на пътя на геополитическия проект, съответстващ на путинските амбиции.

Според американския новинарски сайт Axios, «интервюто» с Хохщайн като претендент за тази позиция е било проведено още през април, което е тревожен знак.

Оказва се, че Байдън е определил курса си да резреши газопровода на Путин дълго преди постигане на последните споразумения с Меркел.

Хохщайн е известен в съответните кръгове като «убиец на газопровода», но след съглашението Байдън-Меркел в близко време няма да може силно да попречи на строителството на газопровода.

Независимо от това с неговото назначение Вашингтон ясно дава да се разбере решимостта му да държи въпроса за руския газопровод под строг контрол.

Източник: https://www.abc.es/economia/abci-biden-monta-guardia-gasoducto-ruso-nord-stream-202108101005_noticia.html

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments