Външното министерство на Русия определи завземането на Афганистан от талибаните като естествен резултат от политиката на САЩ

Това, което се случва в Афганистан, е естествен резултат на фона на изтеглянето на американските и натовските войски, заяви заместник -министърът на външните работи на Русия Александър Грушко пред РИА Новости.

«Югославия, Либия, сега Афганистан. Можеше ли да се очаква нещо друго? Трилион изхарчен за нищо»- отбеляза руският дипломат.

Външното министерство на Русия определи завземането на Афганистан от талибаните като естествен резултат от политиката на САЩ

Грушко припомни, че 20 години НАТО говори за силата на „трансатлантическата връзка и взема предвид мнението на всеки член на алианса: дойдохме заедно, тръгваме си заедно».

«Съединените щати казаха:» Стига, «и цялото това трансатлантическо единство се прояви в целия си блясък», заяви заместник -министърът.

Грушко също отбеляза, че Русия преди това е предложила на НАТО да създаде алгоритъм за взаимодействие по Афганистан в случай на евакуация в кризисни ситуации, но алиансът не е проявил интерес.
Според него НАТО също не пожела да установи диалог с ОДКБ. «Резултатът от това високомерие са безпардонните призиви към страните от ОДКБ да отворят границите за тези, които са сътрудничили с НАТО», добави дипломатът.

 

Завземането на властта в Афганистан от талибаните

Преди няколко седмици, на фона на изтеглянето на американския контингент от страната, ситуацията в републиката рязко се изостри: талибаните започнаха настъпление срещу големи градове.
В неделя, 15 август, стана известно, че бунтовниците контролират всички гранични пунктове.
По -късно същия ден въоръжени лица обявиха, че са влезли в президентския дворец.
Афганистанският президент Ашраф Гани избяга, местонахождението му не е известно. По първоначална информация Гани се е отправил в Оман, но след това следите му се губят.
В понеделник вечерта говорител на политическата служба на талибаните * Мохамед Найм заяви, че войната, продължила 20 години, е приключила и скоро ще стане ясна нова форма на управление- създаване на ислямски емират.
Според съобщения в медиите десет души са загинали по време на евакуацията на американски войски от летището в Кабул.

 

Продължаваме да следим темата и да ви информираме. Очаквайте подробности в развитие.

 

Коментари:

comments powered by HyperComments