МЗ иска още 214 млн лв. за справяне с Ковид-19 кризата

Още над 214 милиона лв. са необходими на Здравното министерство за справяне с четвъртата вълна на Covid-19. Това става ясно от доклада на здравния министър Стойчо Кацаров, представен пред Консултативния съвет по сигурността:

МЗ иска още 214 млн лв. за справяне с Ковид-19 кризата

Според разчетите малко над 46 милиона лв. са необходими, за да бъдат платени 1,5 млн. дози ваксини, поръчани още през април.

Предвиждат се средства и за изплащане на допълнителни възнаграждения на медицинския и немедицинския персонал, допълнителни премии за работещите на първа линия в борбата срещу вируса. Сумата за тези разходи възлиза на близо 114 млн. лв.

Други 19 млн. лв. от общия бюджет са за поставянето на ваксини от общопрактикуващите лекари. Те получават по 10 лв. на ваксинация.

За закупуване на ремдесивир, както и лекарствени продукти като резерв на болниците, за лечение на усложнения при пациенти, настанени в болница с Covid-19. Резервът ще обезпечи нуждите на здравните заведения, в случай на забавени доставки, заради наложените ограничения, каквито имаше миналата година, се казва още в доклада. За тези разходи са нужни близо 35 млн. лв.

Според изводите от доклада актуализацията на бюджета е наложителна.

БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments