«Моделът «експорт» на либерална демокрация е илюзорен»

Драмата на Афганистан ще се превърне в драма на Европа, раят отново отвори вратите си за терористите и много скоро Европа ще започне да жъне плодовете от бягството на американците, пише Wirtualna Polska. Какво постигнаха американците за 20 години?

"Моделът "експорт" на либерална демокрация е илюзорен"

„Това не е първият път, в който те водят война, а след това се спасяват с бягство“, възмутени са поляците.

Превод от Wirtualna Polska (Полша):

Войната и окупацията продължиха при четири американски президенти, похарчени са трилиони долари.

И ето, 20 години след терористичните атаки на Ал Кайда в САЩ, видяхме как Афганистан буквално за седмица стана плячка за талибаните.

Кабул бе предаден по мирен път, доколкото те взеха под контрол практически цялата страна. Те завзеха и оставената от американските вйски знаменита база Баграм (на 25 км от столицата) и освободиха намиращите се там затворници — главно бойци, които се сражаваха с американците.

Може, разбира се, да се спори, имал ли е президентът Байдън някакъв избор, когато той през април 2021 г. обяви, че извеждането на американските военни от Афганистан ще завърши към 11 септември.

Върху него упражняваше натиск обществеността, изморена от продължителната война и казваща:

«Върнете ни нашите момчета у дома».

Той имаше аргумент:

«Ние похарчихме 20 година за въоръжение и обучение на афганистанците, нека сега те се борят сами».

Освен това, натрапваше се неутешителният, но резонен извод: моделът «експорт» на либерална демокрация с помощта на нахлуване е илюзорна, от нея следва да се откажат.

Но какво ще стане, ако в случая с Афганистан ефектите се окажат катастрофални, а в близко време ситуацията стане и още по-лоша?

Разбира се, аналитиците предсказваха, че талибаните ще разгърнат настъпление веднага, щом американците започнат да извеждат войската си. Никой не е очаквал, обаче, че милиардите долари за афганистанските въоръжени сили и полицията ще разсипят така бързо.

Например, за един ден, 8 август бойците успяха да завземат столиците на три провинции, в това число важния икономически център Кундуз.

Правителствените афганистански сили изглеждаха напълно деморализирани: те не влязоха в бой, а бягаха, захвърляйки съвременното американско оръжие.

Всичко се превърна в прах.

Източник: https://www.wp.pl/?s=https%3A%2F%2Fopinie.wp.pl%2Fto-koniec-swiat-patrzy-na-drugi-sajgon-za-te-katastrofe-zaplaca-tez-polacy-opinia-6672512494688768a&nil&src01=f1e45&src02=isgf

Петя Паликрушева

 

 

 

Коментари:

comments powered by HyperComments