Защо Талибаните така мирно завзеха властта в Кабул

Мирното завземане на властта в Кабул беше изключително важно за талибаните като начин за международна легитимация. Така те поне официално изпълняват своята част от споразуменията със Запада — да не щурмуват Кабул. Преходното правителство, ръководено от американския гражданин Ахмад Али Джалили, също е красива маневра, която трябва да създаде вида на мирен транзит на властта.

Превод от Главред, Украйна: 

Защо Талибаните така мирно завзеха властта в Кабул

Мирното завземане на властта в Кабул беше изключително важно за талибаните като начин за международна легитимация

Афганистанският президент Ашраф Гани напусна страната.

Вицепрезидентът Амрула Салех също напусна.

Избягаха и бившите „звезди“, изгубилите се легенди от 90-те години на миналия век Абдел-Рашид Достум и Ата Мохамед Нур.

Не по-малко известният „хератски лъв“, лидерът на народното опълчение в Херат, Исмаил Хан, беше предаден на талибаните от личната си охрана и скоро подписа декларация за подкрепа на бойците.

Не беше открит нов Ахмад Шах Масуд, който да мобилизира антиталибанската съпротива. Такъв изобщо не съществуваше от самото начало — това е една от причините за лошата организация на отбраната на градовете.

Ашраф Гани не беше подходящ за тази роля. Него не го харесваха много в Афганистан, а желанието му да запази властта на всяка цена многократно довеждаше до открити конфликти с регионалните елити, правителствените партньори и етническите малцинства. Когато настъпи часът „Х“, те естествено го захвърлиха, оставяйки го сам с талибаните.

Мирното завземане на властта в Кабул беше изключително важно за талибаните като начин за международна легитимация. Така те (поне формално) изпълняват своята част от споразуменията със Запада — да не щурмуват Кабул.

Избраното временно преходно правителство, ръководено от американския гражданин Ахмад Али Джалили, също е красива и фина маневра, която трябва да създаде вид на мирен преход на властта и да постави основите за законното пристигане на талибанската администрация, водена от Абдел Гани Барадар, лидер на умереното крило на талибаните, което проведе всички преговори с външните играчи през последните няколко години, включително с Русия, Китай, САЩ, Иран, Пакистан и Турция.

Така беше разиграна ситуацията в Афганистан, за да изглежда всичко повече или по-малко спокойно.

Глобалните загуби в световен мащаб са обект на анализ за по-късно, когато стане ясно кой и как ще влезе в постамериканския Афганистан и най-важното: кой и как ще се утвърди там за дълго време.

На този етап в най-печеливши стартови позиции се намират Китай, Пакистан, Иран.

Русия и Турция също са на прага, но трябва да завършат изграждане на конфигурацията на отношенията си с новата власт на талибаните.

Индия и страните от Централна Азия имат по-малко розово положение, там има твърде много неопределеност и рискове за сигурността. Това ще ги принуди да се насочат към онези центрове на сила (Москва, Вашингтон, Пекин, Анкара или Техеран), които могат да станат ефективни гаранти за сигурността и канали за комуникация с ръководството на талибаните.

Източник: https://opinions.glavred.info/ua/post-amerikanskiy-afganistan-pochemu-taliby-tak-mirno-vzyali-vlast-v-kabule-10295634.html

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments