Външно министерство Русия: Не виждаме заплаха за Централна Азия от страна на талибаните *

Русия не вижда заплахи от талибаните (организация, забранена в Русия) за държавите от Централна Азия. Това заяви специалният представител на президента на Руската Федерация по Афганистан Замир Кабулов в ефира на
«Первый канал».

Външно министерство Русия: Не виждаме заплаха за Централна Азия от страна на талибаните *

„Ние не виждаме пряка заплаха за нашите съюзници в Централна Азия. Няма нито един факт, който да говори обратното», заяви Кабулов.

 

Според думите му, Русия предварително е установила връзки и контакти с движението на талибаните в Афганистан, което се е превърнало в актив на външната политика.

 

„Фактът, че подготвихме почвата предварително за разговор с новото правителство в Афганистан, е актив на външната политика на Русия, който използваме в пълна степен в дългосрочните интереси на Руската Федерация“, подчерта дипломатът.

 

По -рано той заяви, че Русия не се страхува, че талибаните ще приличат на друга радикална групировка — „Ислямска държава“ (организацията е забранена в Русия). Според него, движението се подкрепя от „някои ислямски фондации“, които се намират главно в Персийския залив. В същото време през последните години никой не е доставял оръжия на бойците — те са ги купували от складовете на афганистанската армия и полиция, а също така са вземали боеприпаси, които са успели да получат по време на военните действия.

На 15 август, неделя, радикалното движение «Талибан» обяви установяването на контрол върху цялата територия на Афганистан. Представители на движението завзеха държавната телевизия в Кабул и в обръщението си призоваха гражданите към спокойствие. Движението се отказа от идеята за преходно правителство, подчертавайки, че чакат пълно предаване на властта.

Продължаваме да следим темата и да ви информираме. Очаквайте подробности в развитие.

 

 

Коментари:

comments powered by HyperComments