Тълпа щурмува летището в Кабул, военните от САЩ откриха стрелба

На фона на завземането на Кабул от талибаните тълба обузумели от страх афганистанци нахлуха в международното летище «Хамид Карзай» с надежда да попаднат в който и да е отлитащ самолет.

Тълпа щурмува летището в Кабул, военните от САЩ откриха стрелба

В отговор военните от САЩ започнаха да правят предупредителни изстрели във въздуха.

Това съобщи днес, 16 август, AFP.

В блъсканицата умират хора. Както се вижда от кадрите от транслацията, стотици хора пробиват бариерите и се опитват да се изкачат по рампата за кацане на самолети, за да излетят от Афганистан.

Тълпа щурмува летището в Кабул, военните от САЩ откриха стрелба
Иллюстрация: AFP

Летището в Кабул е последният обект в Афганистан, което остава под контрола на силите на НАТО, неговата сигурност се осигурява от военните на САЩ, Великобритания и Турция.

Пресслужбата на Държавния департамент обяви, че САЩ са приключили с евакуацията на служителите на посолството си в Кабул до летището в афганистанската столица. Говорителят на Пентагона от своя страна заяви, че САЩ възнамеряват да увеличат броя на военните в района на летището в Кабул до 6000 в близко бъдеще.

По-рано бойците от «Талибаните» (организацията е забранена в Руската федерация) влязоха в Кабул без бой и започнаха да окупират държавните институции, изоставени от правителствените сили. Афганистанският президент Ашраф Гани избяга от страната, според телевизия Al Arabia той е в Ташкент.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments