The Guardian: Разкол между САЩ и Великобритания за Афганистан

Решението на американския президент Джо Байдън за предсрочното изтегляне на войските от Афганистан заплашва да доведе до външнополитически разкол между Великобритания и САЩ, съобщава The Guardian. Министърът на отбраната Бен Уолъс призна, че Великобритания е зашеметена от хода на САЩ и нарече извеждането на американските войски „грешка“.

The Guardian: Разкол между САЩ и Великобритания за Афганистан

В „изненадващо откровено интервю“ в петък британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че Обединеното кралство е толкова зашеметено от решението на САЩ да се изтегли напълно от Афганистан, че ще обсъди с другите съюзници от НАТО възможността да продължи операцията за стабилизиране на ситуацията в Афганистан без Съединените Щати.

На въпроса обезпокоен ли от това, че възраждането на талибаните може да доведе до нови терористични атаки във Великобритания, Уолъс отговори:

«Изпитвам безпокойство от това, че несъстоялата се държава е благоприятна почва за такива хора. Ал Кайда вероятно ще се завърне».

Уолъс отбеляза, че щом другите съюзници от НАТО, в това число Франция и Германия, са се отказали от създаването на «коалиция от желаещи» без участието на САЩ, Великобритания е стигнала до извода ,че тя няма да може да действа самостоятелно.
Уолъс заяви също, че, според него, първоначалното решение на Доналд Тръмп да влезе в мирни преговори с Талибаите, а след това да обяви извеждането на войските на САЩ през февруари 2020 г. е било погрешно.

«Чувствах, че тази постъпка беше грешна. И че ние, от международната общност, ще платим с последствия за тази грешка», отбеляза той.

Уолъс изрази «значително по-твърди позиции» по отношение на САЩ, отколкото Борис Джонсън. През юли на заседание на платата на общините премиерът заяви:

«Никога няма да има подходящ момент, за да се напусне Афганистан».

Джонсън също косвено подкрепи решението на Байдън, посочвайки, че от 2001 година от територията на Афганистан не е бил извършен нито един терористичен акт върху западни цели.

Според експерта по Афганистан Рори Стюарт, скоростта, с която Байдън е издал заповедта за извеждането на войските, е задълбочила грешката, защото афганистанската армия е останала без подкрепа и достъп до необходимото оборудване.

Терористичните атаки на 11 септември 2001 г. доведоха до един от «най-големите прояви на западната солидарност» в борбата с тероризма, но след 20 години тази солидарност се сблъсква със сурови изпитания, отбелязва изданието.

В основата на спора лежат редица трансатлантически разногласия по повод характера на бъдещата терористична заплаха, възможностите на афганистинските сили и отговорността на Запада пред народа на Афганистан.

Байдън заяви, че операцията на САЩ в Афганистан е преследвала само две ограничени цели: да изпрати Усама бен Ладен «към вратите на ада», «да отслаби терористичната заплаха и да възприпятства превръщането на Афганистан в база, от която могат да бъдат продължени атаките върху САЩ».

Байдън подчерта, че тези цели са били постигнати.
Той отбеляза:

«Ние заминахме за Афганистана не за държавно строителство».

Според Байдън, терористичната заплаха е претърпяла промени.

За последните 20 години тя стана за САЩ по-разсредоточена по целия свят и повече нямало смисъл да се държат хиляди военнослужещи не територията на Афганистан.

Великобритания, точно обратното, разглежда неуправляемото простраство като «инкубатор за тероризъм».

За много съюзници на Америка задачите на държавното строителство беше не просто морална отговорност, но и необходимо условие за сигурността на Европа, пише The Guardian.

Източник: https://www.theguardian.com/world/2021/aug/13/rift-with-us-grows-as-uk-minister-voices-fears-over-afghanistan-exit

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments